Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Franz Kafka


   Mistrz


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Franz Kafka (ur. 3 lipca 1883 w Pradze, zm. 3 czerwca 1924 w Kierling) – niemieckojęzyczny pisarz pochodzenia żydowskiego, przez całe życie związany z Pragą.

W swoich powieściach stworzył model sytuacji zwanej sytuacją kafkowską i określanej w języku niemieckim za pomocą przymiotnika „kafkaesk”, którego istotą jest konflikt zniewolonej jednostki z anonimową, nadrzędną wobec niej instancją. Deformacja groteskowa, niejednoznaczne, paraboliczne obrazy oraz poczucie zagrożenia i niepewności składają się na panoramę literackiego świata Kafki.



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Opowiadania i fragmenty (wybór)

  • 1913 – Wyrok (Das Urteil)
  • 1914 – Kolonia karna (In der Strafkolonie)
  • 1914 – Przed prawem (Vor dem Gesetz)
  • 1915 – Przemiana (Die Verwandlung)
  • 1917 – Sprawozdanie dla Akademii (Ein Bericht für eine Akademie)
  • 1922 – Dociekania psa (Forschungen eines Hundes)
  • 1922 – Głodomór (Ein Hungerkünstler)
  • 1923 – Schron (Der Bau)


Powieści

  • 1925 – Proces (Der Prozess); pośmiertnie wydana i niedokończona powieść, jej okres powstania to lata 1914-1915
  • 1926 – Zamek (Das Schloß); pośmiertnie wydana i niedokończona powieść; prace nad nią rozpoczęły się w 1922 roku
  • 1927 – Ameryka (Der Verschollene); pośmiertnie wydana i niedokończona powieść; prace nad nią rozpoczęły się w 1912 roku

 








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos