Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Eric Emmanuel Schmitt: Bez pudełka

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Eric Emmanuel Schmitt


   Bez pudełka


Ocena użytkowników (Głosów: 13)

9 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Na świecie znany głównie jako dramaturg, w Polsce jako pisarz, Eric-Emmanuel Schmitt przetłumaczył także na francuski "Małżeństwo Figara" i napisał doktorat z filozofii na temat - "Diderot i filozofia uwodzenia".

Urodził się w 1960 r w Sainte-Foy-Lès-Lyon. Ukończył prestiżową szkołę Ecole Normale Supérieure i zdobył tytuł doktora filozofii, którą przez dwa lata wykładał na Uniwersytecie w Savoir. Choć pierwszą powieść napisał już w wieku 11 lat, prawdziwym debiutem była sztuka "Don Juan on Trial", a rozgłos przyniosła mu napisana 1993 roku sztuka "The Visitor". Następne sztuki podzieliły ten sukces - "Wariacje enigmatyczne" ("Enigma Variations"), "The Libertine", "Between Worlds", "Partners in Crime", "Moje ewangelie" ("My Gospels"), "Sentimental Tectonics".

W świecie literackim Schmitt też święci tryumfy. Najbardziej znany jest jego cykl "Opowieści o Niewidzialnym", na który składają się cztery nowele (z czego trzy wydano w Polsce) - "Milarepa", "Oskar i Pani Róża", "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu" i "Dziecko Noego". Jego ostatnia książka, "Moje życie z Mozartem" ponownie nawiązuje do muzycznej pasji pisarza. Nie boi się on różnorodności, a krytyków literackich podsumowuje krótko: "Oni chcą włożyć cię do pudełka i trzymać tam, nawet jeżeli znaczy to, że piszesz ciągle tę samą sztukę czy tę samą książkę i tylko zmieniasz jej wygląd, dzięki magicznej sztuczce".



Dodał(a): Mateusz Płatos

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia

* Teatr:
o La Nuit de Valognes (1991)
o Le Visiteur (1993)
o Golden Joe (1995)
o Wariacje enigmatyczne (Variations énigmatiques, 1996)
o Le Libertin (1997)
o Milarepa (1997)
o Frédérick ou le boulevard du crime (1998)
o Hôtel des deux mondes (1999)
o Pan Ibrahim i kwiaty Koranu (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2001)
o Małe zbrodnie małżeńskie (Petits crimes conjugaux, 2003)

* Sztuki w aktach:
o L'École du diable(1996)
o Le bâillon
o Mille et un jours (2000)
o Moje ewangelie (Mes Évangiles, 2004), adaptacja teatralna Ewangelii według Piłata

* Eseje:
o Diderot ou la philosophie de la séduction (1997)
o Moje życie z Mozartem (Ma vie avec Mozart, 2005)

* Książki :
o La Secte des égoïstes (1994)
o Ewangelia Piłata (L'Évangile selon Pilate, 2000)
o La Part de l'autre (2001)
o Lorsque j'étais une œuvre d'art (2002)
o Oskar i Pani Róża (Oscar et la dame rose, 2002)
o Dziecko Noego (L'Enfant de Noé, 2004)

* Opera : tłumaczenie dwóch oper Mozarta: Małżeństwo Figarego et Don Giovanni.

* Scenariusz :
o Volpone (2004) Frédérica Auburtin dla TF1








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos