Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

René Goscinny


   Lucky Luke, Asterix, Mikołajek...


Ocena użytkowników (Głosów: 2)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




René Goscinny (ur. 14 sierpnia 1926 w Paryżu, zm. 5 listopada 1977 tamże) – scenarzysta i pisarz, jeden z najbardziej znanych twórców komiksu europejskiego.

René Goscinny urodził się w Paryżu, w rodzinie polskich imigrantów żydowskiego pochodzenia, jako syn Stanisława „Simkha” Gościnnego, inżyniera chemika z Warszawy i Anny Bereśniak-Gościnnej z Chodorkowa (obecnie na Ukrainie).

Swoją karierę chciał zacząć jako rysownik, jednak nie udało mu się zdobyć pracy w studiu Walta Disneya. Dopiero po poznaniu Morrisa i Alberta Uderzo rozpoczął prawdziwą karierę jako autor scenariuszy komiksowych. W 1955 powstała seria o Luckym Luke’u, którą tworzył wraz z Morrisem; współpraca z Uderzo przyniosła opowieści o Indianinie Umpapie i Asteriksie (24 zeszyty). W 1959 Goscinny, Uderzo i Charlier założyli magazyn „Pilote”, w którym został opublikowany historyczny komiks Przygody Galla Asteriksa. W „Pilote” ukazała się też seria komiksowa o Iznogudzie. René Goscinny współpracował z wieloma słynnymi twórcami komiksu, między innymi Tardim, Mandryką i Gotlibem.

Goscinny jest także autorem serii humorystycznych książek o Mikołajku, które ilustrował Jean-Jacques Sempé, ukazujących się we Francji w latach 1956-1964. Opisują one w barwny i humorystyczny sposób wydarzenia z codziennego życia małego chłopca, tytułowego Mikołajka, mieszkającego we Francji na przełomie lat 50. i lat 60. XX wieku.

Jest też reżyserem filmu animowanego Daisy Town (ang. Daisy Town, 1971) oraz współreżyserem Asteriksa i Kleopatry (1968, razem z Albertem Uderzo i Lee Payantem) oraz Dwunastu prac Asteriksa (1976, razem z Albertem Uderzo i Pierre’em Watrinem). Gościnny ma w swoim dorobku także kilka filmów fabularnych (m.in. "Szczury Paryża" i "Dożywocie").



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Wybrana bibliografia

Cykl komiksów o Asteriksie

  • Przygody Galla Asteriksa (1961)
  • Złoty sierp (1962)
  • Asterix i Goci (1963)
  • Asterix gladiator (1964)
  • Wyprawa Asteriksa dookoła Galii (1965)
  • Asterix i Kleopatra (1965)
  • Walka wodzów (1966)
  • Asterix u Brytów (1966)
  • Asterix i Normanowie (1967)
  • Asterix legionista (1967)
  • Tarcza Arwernów (1968)
  • Asterix na igrzyskach olimpijskich (1968)
  • Asterix i kociołek (1969)
  • Asterix w Hiszpanii (1969)
  • Niezgoda (1970)
  • Asterix u Helwetów (1970)
  • Osiedle bogów (1971)
  • Laury Cezara (1972)
  • Wróżbita (1972)
  • Asterix na Korsyce (1973)
  • Podarunek Cezara (1974)
  • Wielka przeprawa (1975)
  • Obelix i spółka (1976)
  • Asterix u Belgów (1979)

Cykl książek o Mikołajku

  • Le Petit Nicolas wyd. 1960 (Mikołajek wyd. wraz z Rekreacjami Mikołajka w 1964, samodzielnie w 1966)
  • Rekreacje Mikołajka Les Récrés du Petit Nicolas 1964
  • Les Récrés du Petit Nicolas wyd. 1960 (Rekreacje Mikołajka wyd. wraz z Mikołajkiem w 1964)
  • Le Petit Nicolas et les copains wyd. 1963 (Mikołajek i inne chłopaki wyd. 1979)
  • Les vacances du Petit Nicolas wyd. 1962 (Wakacje Mikołajka wyd. 1980)
  • Joachim a des ennuis wyd. 1964, później tytuł zmieniono na Le petit Nicolas a des ennuis (Joachim ma kłopoty wyd. 1982, później – Mikołajek ma kłopoty)
  • Histoires inédites du Petit Nicolas wyd. 2004 (Nowe przygody Mikołajka wyd. 2005)
  • Histoires inédites du Petit Nicolas. Volume 2 wyd. 2006 – premiera 5 października (Nowe przygody Mikołajka. Tom 2 wyd. listopad 2007).
  • Le Petit Nicolas. Le ballon et autres histoires inéditeswyd. 2009 – premiera polska 5 listopada 2009 (Nieznane przygody Mikołajka)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos