Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Patrick Modiano


   Francuski Noblista


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Patrick Modiano (ur. 30 lipca 1945 w Boulogne-Billancourt) – francuski pisarz, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 2014 roku.

 

Modiano zadebiutował w roku 1968 powieścią La Place de l’Étoile. W 1972 roku otrzymał nagrodę Akademii Francuskiej (fr. Grand prix du roman de l'Académie française) za powieść Les Boulevards de ceinture. W roku 1978 zdobył kolejną prestiżową francuską nagrodę literacką – Nagrodę Goncourtów – za powieść Ulica Ciemnych Sklepików (Rue des Boutiques Obscures).

 

W 2014 roku został uhonorowany Nagrodą Nobla w dziedzinie literatury.



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia
  • 1968 - La Place de l'Étoile
  • 1969 - Nawroty nocy (La Ronde de nuit, wyd. pol. 1983, wyd. drugie 2014, wydawnictwo Znak)
  • 1972 - Les Boulevards de ceinture
  • 1974 - Lacombe Lucien (scenariusz filmu we współpracy z Louisem Mallem)
  • 1975 - Willa "Triste" (Villa Triste, wyd. pol. 1997, wyd. drugie 2014, wydawnictwo Znak)
  • 1977 - Livret de famille
  • 1978 - Ulica Ciemnych Sklepików (Rue des Boutiques Obscures, wyd. pol. 1981, wyd. drugie 2014, wydawnictwo Czytelnik)
  • 1981 - Une jeunesse
  • 1981 - Memory Lane
  • 1982 - De si braves garçons
  • 1984 - Zagubiona dzielnica (Quartier perdu, wyd. pol. 1993, wyd. drugie 2014, Państwowy Instytut Wydawniczy)
  • 1986 - Dimanches d'août
  • 1988 - Katarzynka (z ilustracjami Jeana-Jacques'a Sempé Catherine Certitude, wyd. pol. 2008)
  • 1988 - Remise de peine
  • 1989 - Vestiaire de l'enfance
  • 1990 - Voyage de noces
  • 1991 - Fleurs de ruine
  • 1992 - Przejechał cyrk (Un cirque passe, wyd. pol. 1996, wyd. drugie 2014, Państwowy Instytut Wydawniczy)
  • 1993 - Chien de printemps
  • 1996 - Du plus loin de l'oubli
  • 1997 - Dora Bruder
  • 1999 - Des inconnues
  • 2001 - Perełka (La Petite Bijou, wyd. pol. 2014, Wydawnictw Sonia Draga)
  • 2003 - Accident nocturne
  • 2003 - Bon voyage (scenariusz filmu)
  • 2005 - Un pedigree
  • 2007 - Dans le café de la jeunesse perdue
  • 2010 - L'Horizon
  • 2012 - L'Herbe des nuits
  • 2014 - Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos