Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Stefan Themerson: Architekt rzeczywistości

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Stefan Themerson


   Architekt rzeczywistości


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Stefan Themerson (ur. 25 stycznia 1910 w Płocku, zm. 6 września 1988 w Londynie), awangardowy artysta, prozaik, poeta, eseista, filozof, filmowiec i kompozytor; twórca koncepcji poezji semantycznej. Pisał w języku polskim, francuskim i angielskim.

Studiował w Warszawie fizykę i architekturę. Był artystą wszechstronnym. W okresie międzywojennym zrealizował wspólnie z żoną Franciszką kilka filmów awangardowych. Wraz z żoną prowadził w Londynie wydawnictwo Gaberbocchus Press. Zyskał światowe uznanie jako twórca łączący groteskę z filozofią, przekraczający granice gatunków.



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia

Poezja

  • Dno nieba 1943
  • Jestem czasownikiem czyli zobaczyć świat inaczej 1993
  • Collected Poems 1997
  • Wiersze wybrane 1939-1945 2003

Poezja dla dzieci

  • Nasi ojcowie pracują 1933

Proza

  • Historia Felka Strąka 1930
  • Pan Tom buduje dom 1950
  • Przygody Pędrka Wyrzutka 1951
  • Wykład Profesora Mmaa 1953
  • Kardynał Pölätüo 1961
  • Tom Harris 1967 (wydanie polskie, tłumaczenie Ewa Krasińska, 1975)
  • Generał Pięść i inne opowiadania 1980
  • Euklides był osłem 1986 (wydanie polskie, tłumaczenie Irena Szymańska, 1989)
  • Wyspa Hobsona 1988 (wydanie polskie, tłumaczenie Ewa Kraskowska, 1997)
  • Krytycy i mój gadatliwy pies 2001
  • Hau! Hau! Czyli kto zabił Ryszarda Wagnera? 2004
  • Faktor T  2004

Inne

  • Kurt Schwitters in England : 1940-1948 1958
  • Święty Franciszek i wilk z Gubbio (opera semantyczna) 1972







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos