Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Maria Dąbrowska


   Perła polskiej literatury


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Nowelistka, powieściopisarka, eseistka, tłumaczka. Urodziła się 6 października 1889 w Russowie pod Kaliszem, zmarła 19 maja 1965 w Warszawie.

Maria Dąbrowska była nowelistką, powieściopisarką, eseistką, autorką dramatów historycznych (Geniusz sierocy, Stanisław i Bogumił), opowiadań dla dzieci i młodzieży (Marcin Kozera, Wilczęta z czarnego podwórza), tłumaczką m.in. opowiadań Czechowa i Gorkiego, Pamiętników Samuela Pepysa i Nielsa Lyhne Duńczyka Petera Jakobsena.

źródło: culture.pl

 



Dodał(a): Kamil Nowak

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

 

Marcin Kozera (1927; opowiadania)
Gałąź czeremchy (1921; opowiadania)
Uśmiech dzieciństwa (1923; opowiadania)
Dzikie ziele (1925-1929; opowiadania)
Ludzie stamtąd (1926; opowiadania)
Noce i dnie (1932-1934; powieść, na jej podstawie powstał film fabularny i serial telewizyjny w reżyserii Jerzego Antczaka (1975); Państwowa Nagroda Literacka 1934)
Znaki życia (1938; opowiadania)
Gwiazda zaranna (1955; opowiadania)
Szkice o Conradzie (1959; eseje)
Dramaty (wyd. książkoweDzieła wybrane: 1959)

Dzieła wybrane:

Marcin Kozera (1927; opowiadania)

Gałąź czeremchy (1921; opowiadania)

Uśmiech dzieciństwa (1923; opowiadania)

Dzikie ziele (1925-1929; opowiadania)

Ludzie stamtąd (1926; opowiadania)

Noce i dnie (1932-1934; powieść, na jej podstawie powstał film fabularny i serial telewizyjny w reżyserii Jerzego Antczaka (1975); Państwowa Nagroda Literacka 1934)

Znaki życia (1938; opowiadania)

Gwiazda zaranna (1955; opowiadania)

Szkice o Conradzie (1959; eseje)

Dramaty (wyd. książkowe 1959)

 

(źródło: wikipedia.pl)

 








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos