Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Paweł Smoleński


   Weteran reportażu


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Paweł Smoleński (ur. 1959) — reporter, publicysta, od 1989 roku dziennikarz „Gazety Wyborczej”, wcześniej współpracownik pism drugiego obiegu. Napisał m.in.: Pokolenie kryzysu, „Gazeta Wyborcza” — lustro demokracji, Salon patriotów, Pochówek dla rezuna, Irak. Piekło w raju, Izrael już nie frunie, Bedzies wisioł za cosik. Godki podhalańskie (wraz z Bartłomiejem Kurasiem), Balagan. Alfabet izraelski, Oczy zasypane piaskiem oraz Szcze ne wmerła i nie umrze - wywiad rzekę z Jurijem Andruchowyczem. Kilkanaście jego reportaży opublikowała paryska „Kultura”. Laureat Nagrody Pojednania Polsko-Ukraińskiego w 2003 roku za książkę Pochówek dla rezuna i Nagrody im. Kurta Schorka za teksty poświęcone Irakowi. W 2006 roku otrzymał Nagrodę im. Beaty Pawlak za zbiór reportaży Izrael już nie frunie. Mieszka w Warszawie.

źródło



Dodał(a): Kamil Nowak

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Salon Patriotów, 1994

Opowieści amerykańskie, 1997

Pochówek dla rezuna, 2001

Irak. Piekło w raju, 2004

Izrael już nie frunie, 2006

Powiatowa rewolucja moralna, 2009

Bedzies wisioł za cosik (z Bartłomiejem Kurasiem), 2010

Arab strzela, Żyd się cieszy, 2012

Bałagan. Alfabet Izraelski, 2012

Kruca fuks. Alfabet góralski (z Bartłomiejem Kurasiem), 2013

Oczy zasypane piaskiem, 2014

Zielone migdały, czyli po co światu Kurdowie, 2016








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos