Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Klaus Berger: Gwiazda niemieckiej teologii

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Klaus Berger


   Gwiazda niemieckiej teologii


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Klaus Berger (1940r.) jest niemieckim teologiem, specjalizującym się w tematyce Nowego Testamentu. Początkowo chciał zostać katolickim księdzem. Od 1960 roku studiował teologię, filozofię, języki biblijne. W 1971r. habilitował się w dziedzinie Nowego Testamentu. Od 1974r. do przejścia na emeryturę w 2006r. wykładał tę tematykę na Uniwersytecie w Heidelbergu.

W latach 70 i 80 był wręcz gwiazdą wydziału teologicznego. Jego legendarne wykłady z okazji Mikołajek przyciągały corocznie 6 grudnia ponad 1200 studentów. Prowadził bardzo dużo wykładów i badań. Był jednym z wiodących interdyscyplinarnych teologów w Niemczech. W centrum jego zainteresowań znajdowały się: egzegeza, hermeneutyka, badania nad historią Nowego Testamentu, Apokalipsą. Efektem jego seminarium doktorskiego było ponad 12 habilitowanych i 50 osób ze stopniem doktorskim. Napisał około 45 książek, regularnie pisał artykuły w Tagespost.
W 2005r. wywiązała się dyskusja czy w rzeczywistości Klaus Berger należy do Kościoła Katolickiego czy ewangelickiego.

Klaus Berger obecnie ma drugą żonę, ma również dwoje dzieci z pierwszego małżeństwa.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Evangelium unseres Herrn Jesus Christus 2006
Bilder des Himmels 2006
Tradition und Offenbarung 2006
Zwischen Welt und Wüste 2006
Von der Schönheit der Ethik 2006
Engel 2006
Glaubensspaltung ist Gottesverrat 2006
Sünde 2005
Das Neue Testament und frühchristliche Schriften 2005
Widerworte 2005
Paulus 2005
Wie kann Gott Leid und Katastrophen zulassen? 2005
Wozu ist Jesus am Kreuz gestorben? 2005
Formen und Gattungen im Neuen Testament 2005
Ist Gott Person? 2004
Jesus 2004,
Lob des irdischen Friedens, Luther, Martin. 2004
Im Anfang war Johannes 2003
Kann man auch ohne Kirche glauben? 2003
Das Johannesevangelium - Mitte oder Rand des Kanons? 2003
Was ist biblische Spiritualität? 2003
Gleichnisse des Lebens 2002
Vom Frieden zwischen den Religionen, Nicolaus 2002
Meditationen und Gebete, Guilelmus 2002
Wer bestimmt unser Leben? 2002
Sind die Berichte des Neuen Testaments wahr? 2002
Wie kommt das Ende der Welt? 2002
Was gibt uns die Kraft zum Leben? 2001
Wozu ist der Teufel da? 2001
Qumran 1998
Theologiegeschichte des Urchristentums 1995
Historische Psychologie des Neuen Testaments 1991
Öffentliche Moral 1991
Gottes einziger Ölbaum 1990
Wie ein Vogel ist das Wort 1987
Exegese und Philosophie 1986







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos