Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Terry Goodkind: Dużo, dobrze, choć późno

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Terry Goodkind


   Dużo, dobrze, choć późno


Ocena użytkowników (Głosów: 5)

7 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Jest dyslektykiem, nigdy nie lubił czytać, w życiu robił już szafki i wiolonczele aż do czasu, gdy budując sobie w górach dom, postanowił zostać pisarzem. Pierwszą książę wydał w wieku 46 lat.

Terry Goodkind urodził się 1948 r. w Omaha w stanie Nebraska (USA). Tam ukończył szkołę plastyczną. Przez następne lata imał się różnych zawodów. W 1983 roku przeniósł się z żoną do Maine, do górskiego, leśnego, nadmorskiego domku ;) Tam też wpadł na pomysł pierwszej z postaci swojej późniejszej książki.

Debiutował w 1994 roku powieścią fantastyczną "Pierwsze Prawo Magii" i odniósł ogromny sukces, inkasując 275 tys. dolarów. W ten sposób zapoczątkował również cykl "Miecz Prawdy", już rok później wydając drugą jego część, zaś w 1996 r. kolejną - trzecią, później czwartą, piątą i tak dalej...
W 2005 r. ukazała się dziewiąta (!) część cyklu i już wiadomo, że nie ostatnia. Mimo długości cykl cieszy się jednak niesłabnącą popularnością, tak jak sam autor, który jednak ceni sobie prywatność i dość powściągliwe wypowiada się o sobie i swoim życiu. Woli raczej mówić poprzez swoje książki, a pisze dużo i dobrze. Bez moralizatorstwa a z przesłaniem, odrobiną własnej filozofii i, co w fantastyce najważniejsze, z wyobraźnią.


Dodał(a): Mateusz Płatos

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Cykl "Miecz Prawdy":

1994 Pierwsze prawo magii (Wizard's First Rule)
1995 Kamień Łez (Stone of Tears)
1996 Bractwo czystej krwi (Blood of the Fold)
1997 Świątynia wichrów (Temple of the Winds)
1998 Dusza ognia (Soul of the Fire)
1999 Dług Wdzięczności (Debt of Bones)
2000 Nadzieja pokonanych (Faith of the Fallen)
2001 Filary świata (The Pillars of Creation)
2003 Bezbronne imperium (Naked Empire)
2005 Chainfire Trilogy (Część 1, Pożoga)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos