Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Assia Djebar: Feministka z Algierii

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Assia Djebar


   Feministka z Algierii


Ocena użytkowników (Głosów: 1)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Assia Djebar jest wszechstronną artystką, zajmującą się wszelkimi formami literatury: poezją, dramatem, prozą. Jest również tłumaczem, reżyserem, autorką scenariuszy, aktorką we własnych sztukach. W 2000 roku napisała libretto operowe.

Jej prawdziwe nazwisko brzmi Fatima Zohra Imalhayen. Urodziła się w Cherchell niedaleko Algieru, w 1936r. Na jej wychowanie i wykształcenie miały wpływ zarówno religia muzułmańska, jak i kultura europejska. Do szkół podstawowej i średniej uczęszczała w Algierii, a na studia wyjechała do Francji. Była pierwszą algierską kobietą, którą przyjęto do Ecole Normale Superieure. Już jako nastolatka zaczęła pisać, jej talent został szybko doceniony.

Po ukończeniu studiów, a zarazem odzyskaniu przez Algierię niepodległości, wróciła do domu i rozpoczęła pracę jako nauczycielka historii północnej Afryki na Uniwersytecie Algierskim. Pracowała również w prasie i radiu. Była krytykowana za to, że pisze w języku francuskim, w związku z czym w latach 80-ych opuściła Algierię, ponownie zamieszkując w Paryżu. W latach 90-ych wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie prowadziła Centrum Studiów Frankofońskich na Uniwersytecie w Luizjanie. Obecnie jest profesorem literatury francuskiej i frankofońskiej na Uniwersytecie w Nowym Jorku. W 2005r. została członkiem Akademii Francuskiej.

Książki Asii Djebar były wielokrotnie wydawane w języku angielskim, choć nie zostały przetłumaczone na język arabski. W swoich utworach pisarka najczęściej porusza tematy pozycji kobiet w muzułmańskim świecie, wojny, społeczeństwa. Prezentuje poglądy wyraźnie feministyczne.

Jest laureatką Neustadt Prize i Yourcenar Prize. Była nominowana do nagrody Nobla. Za swój pierwszy film zdobyła nagrodę na festiwalu w Wenecji w 1979r.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
La soif, 1957
Les impatients, 1958
Women of Islam, 1961
Les enfants du nouveau monde, 1962
Les alouettes naives, 1967
Poemes pour l'Algérie heureuse, 1969
Rouge l'aube, 1969
La nouba des femmes du Mont Chenoua, 1969
La Nouba des femmes du Mont Chenoua, 1979 (film)
Les Femmes d'Alger dans leur appartement, 1980
La Zerda ou les chants d'oubli, 1982 (film)
L'Amour, la fantasia, 1985
In Ombre sultane, 1987
Loin de Medine, 1991
Chronique d'un été algérien, 1993
Vaste est la prison, 1995
Le Blanc de l'Algérie, 1996
Oran, langue morte, 1997 (Oran, martwy język, 2007)
Les nuits de Strasbourg, 1997
Ces voix qui m'assiegent, 1999
Filles d'Ismaël dans le vent et la tempete, 2002
La Femme sans sepulture, 2002
Femmes D'Alger dans leur appartement, 2002
La disparation de la langue française, 2004







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos