Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Toni Morrison: Przedstawicielka literatury afroamerykańskiej

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Toni Morrison


   Przedstawicielka literatury afroamerykańskiej


Ocena użytkowników (Głosów: 1)

9 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Toni Morrison urodziła się w 1931r. w Lorain w Stanach Zjednoczonych. Była drugim z czworga dzieci w rodzinie należącej do klasy robotniczej. W latach 1949-1955 studiowała nauki humanistyczne na Howard University i Cornell University. Po studiach pracowała jako wykładowca na Texas Southern i Howard University. W tym czasie wyszła za mąż i urodziła dwoje dzieci. Rozpoczęła też twórczość literacką. Po rozpadzie małżeństwa w 1964r. podjęła pracę w Nowym Jorku jako redaktor. W kolejnych latach pracowała na różnych uczelniach, aż do przejścia na emeryturę w ubiegłym roku.

Jej najbardziej znaną książką jest "Umiłowana", za którą Toni Morrison zdobyła nagrodę Pulitzera w 1988r. Dziesięć lat później na podstawie powieści powstał film o tym samym tytule (w obsadzie m.in. Oprah Winfrey). W 2006r. The New York Times Book Review określił "Umiłowaną"jako najlepszą amerykańską powieść opublikowaną w przeciągu minionych 25 lat. W 1993 roku Toni Morrison została laureatką Nagrody Nobla. Była pierwszą Afroamerykanką, która zdobyła tę nagrodę. W jej twórczości przeważa tematyka rasizmu i problemów ludzi czarnoskórych.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Powieści
The Bluest Eye (1970)
Sula (1973)
Song of Solomon (1977)
Tar Baby (1981)
Beloved (1987, Umiłowana 2007)
Jazz (1992)
Paradise (1999)
Love (2003)

Literatura dla dzieci (wspólnie z Slade Morrison)
The Big Box (2002)
The Book of Mean People (2002)
Who's Got Game?: The Lion or the Mouse? (2003)
Who's Got Game?: The Ant or the Grasshopper? (2003)
Who's Got Game?: Poppy or the Snake? (2004)
Who's Got Game?: The Mirror or the Glass? (2007)

Opowiadania
Recitatif (1983)

Dramaty
Dreaming Emmett (1986)

Literatura faktu
The Black Book (1974)
Playing in the Dark (1993)
Remember: The Journey to School Integration (2004)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos