Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Stephen King: Stefan Król

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Stephen King


   Stefan Król


Ocena użytkowników (Głosów: 26)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




To prawdopodobnie największy z mistrzów horroru, który choć lubi określać sam siebie mianem rzemieślnika, w wielu utworach sięgnął Panteonu. King jest bez wątpienia symbolem komercyjnego sukcesu pisarskiego - według informacji na stronach internetowych zarabia rocznie około 50 mln dolarów. Nie jest to trudne, skoro praktycznie każda jego książka trafia natychmiast po premierze na szczyty list bestsellerów, a wytwórnie filmowe biją się o prawa do jej ekranizacji. Prawie wszystkie powieści Kinga (a także wiele nowel) zostało zaadaptowanych do potrzeb filmu. I pomyśleć tylko, że zaczynał jako... pracownik miejskiej pralni.

Stephen King urodził się 21 września 1947 roku w Portland w stanie Maine. Kiedy był dzieckiem, jego ojciec porzucił rodzinę, a matka osiadła z synami w Durham w Maine, gdzie zaopiekowała się swoimi schorowanymi rodzicami. Życie Kinga zmieniło się po opublikowaniu pierwszej powieści pt. Carrie. Książka ukazała się w 1974 r. Wkrótce ukazały się jego kolejne powieści: Miasteczko Salem (1975), Lśnienie (1977), Bastion (1978), Strefa śmierci (1979), Podpalaczka (1980), Cujo (1981). Praktycznie od 1977 r. King publikuje minimum jedną książkę rocznie. Nie zawsze pod własnym nazwiskiem (od 1977 r. wydał siedem tytułów pod pseudonimem Richard Bachman). Według ostatnich informacji książki Króla Stefana tłumaczono na ponad 30 języków, a na całym świecie wydano 300 milionów egzemplarzy książek z nazwiskiem Kinga na okładce.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
1974 Carrie
1975 Miasteczko Salem
1977 Rage
1977 Lśnienie
1978 Nocna zmiana (zbiór opowiadań)
1978 Bastion
1979 Martwa strefa
1979 Wielki marsz
1980 Podpalaczka
1981 Cujo
1981 Danse Macabre (książka literaturoznawcza o horrorach)
1981 Ostatni bastion Barta Dawesa
1982 Creepshow (komiks)
1982 MROCZNA WIEŻA I: Roland
1982 Cztery pory roku (opowiadania)
1982 Uciekinier
1983 Christine
1983 Rok wilkołaka
1983 Smętarz zwieżąt
1984 Talizman
1984 Chudszy
1985 Szkieletowa załoga (opowiadania)
1986 To!
1987 MROCZNA WIEŻA II: Powołanie Trójki
1987 Oczy smoka
1987 Misery
1987 Stukostrachy
1989 Mroczna Połowa
1990 Bastion (wersja bez skrótów)
1990 Czwarta po północy (opowiadania)
1991 MROCZNA WIEŻA III: Ziemie jałowe
1991 Sklepik z marzeniami
1992 Gra Geralda
1993 Dolores Claiborne
1993 Marzenia i koszmary (opowiadania)
1994 Bezsenność
1995 Rose Madder
1996 Zielona Mila
1996 Desperacja
1996 Regulatorzy
1997 MROCZNA WIEŻA IV: Czarnoksiężnik i kryształ
1998 Worek kości
1999 Sztorm stulecia
1999 Pokochała Toma Gordona
1999 Serca Atlantydów (opowiadania)
2000 Jak pisać: Pamiętnik rzemieślnika
2001 Łowca snów
2001 Czarny dom
2002 Wszystko jest względne (opowiadania)
2002 Buick 8
2003 MROCZNA WIEŻA I: Roland (nowa wersja)
2003 MROCZNA WIEŻA V: Wilki z Calla
2004 MROCZNA WIEŻA VI: Pieśń Susannah
2004 MROCZNA WIEŻA VII: Mroczna wieża
2005 Colorado Kid
2005 Miasteczko Salem (nowa wersja)
2006 Komórka
2006 Historia Lisey
2007 THE DARK TOWER: GUNSLINGER BORN (komiks)
2007 BLAZE
2008 DUMA KEY (w planach)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos