Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Andrzej Stasiuk: Zbuntowany pustelnik

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Andrzej Stasiuk


   Zbuntowany pustelnik


Ocena użytkowników (Głosów: 6)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Nie ukończył szkoły średniej. We wczesnych latach 80. zaangażowany w ruch pacyfistyczny, zdezerterował z wojska, półtora roku spędził w więzieniu.

W 1987 wyjechał z Warszawy i zamieszkał w Beskidzie Niskim.

Laureat nagrody Fundacji Kultury (1994), Fundacji im. Kościelskich (1995), im. S. B. Lindego (2002), kilkakrotnie nominowany do literackiej nagrody Nike. W 2005 r. otrzymał Nike za Jadąc do Babadag.

Autor licznych felietonów prasowych ("Tygodnik Powszechny", "Gazeta Wyborcza", "Tytuł", "OZON", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" i inne).

Jego książki zostały przetłumaczone m.in. na angielski, fiński, francuski, holenderski, niemiecki, rosyjski, norweski, ukraiński, węgierski i włoski.



Dodał(a): Kaja Puto

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia

* Mury Hebronu (1992)
* Wiersze Miłosne i nie tylko (1994)
* Biały Kruk (1995)
* Opowieści Galicyjskie (1995)
* Przez Rzekę (1996)
* Dukla (1997)
* Dwie Sztuki (Telewizyjne) o Śmierci (1998)
* Jak Zostałem Pisarzem (Próba Autobiografii Intelektualnej) (1998)
* Dziewięć (1999)
* Moja Europa. Dwa Eseje o Europie Zwanej Środkową (wraz z Jurijem Andruchowyczem, 2000)
* Tekturowy Samolot (2000)
* Opowieści Wigilijne (razem z Olgą Tokarczuk i Jerzym Pilchem, 2000)
* Zima (2001)
* Jadąc do Babadag (2004)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos