Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Manuela Gretkowska: Autorka literatury skandalizującej

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Manuela Gretkowska


   Autorka literatury skandalizującej


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Urodziła się w 1964 roku w Łodzi. Po maturze wyjechała do Krakowa, gdzie skończyła filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Wybór kierunku był podyktowany swoistą logiką - "Na filozofię poszłam, gdy doszłam do wniosku, że zawiera najwięcej wiedzy konkretnej, i że wszyscy humaniści, którzy nie znają filozofii, mają z tego powodu kompleksy." W 1988r. wyjechała do Francji i na uczelni w Paryżu ukończyła antropologię. W tym kraju doświadczyła prawdziwie emigranckiego losu. Imając się różnych zajęć - od niańczenia dzieci po sprzątanie - zarabiała na życie i szkołę.

W tym okresie powstała jej pierwsza powieść "My zdies' emigranty" (1991). Ta i trzy następne książki Gretkowskiej opowiadają o Paryżu, miłości i bohaterce bardzo przypominającej autorkę. Ich ledwo zarysowana fabuła przeplata się z esejem , reportażem, groteską. Jej proza bywa określana jako postmodernistyczna, feministyczna, metafizyczna, ale także skandalizująca. Po powrocie do kraju była zastępcą redaktor naczelnej "Elle", a potem dyrektorką literacką tego czasopisma.
Pisała felietony dla "Elle", "Cosmopolitan", "Wprostu", "Polityki", "Playboya", "Machiny", "Cogito". Jest autorką scenariusza "Szamanki" Andrzeja Żuławskiego oraz współscenarzystką telewizyjnego serialu "Miasteczko".

W 2007 roku przekształciła ruch społeczny "Polska jest kobietą" w nową partię polityczną - Partię Kobiet. Po kiepskim wyniku osiągniętym w wyborach parlamentarnych (0,3%) zrezygnowała z przewodnictwa w partii. Mieszka w podwarszawskim Ustanowie wraz psychoterapeutą i pisarzem Piotrem Pietuchą oraz ich córką Polą.


Dodał(a): Ludwik Mańczak

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
My zdies' emigranty (1991)
Tarot paryski (1993)
Kabaret metafizyczny (1994)
Podręcznik do ludzi (1996)
Namiętnik (1998)
Światowidz (1998)
Silikon (2000)
Polka (2001)
Sceny z życia pozamałżeńskiego (2003)
Europejka (2004)
Kobieta i mężczyźni (2007)
Na dnie nieba (2007)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos