Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Jeff Abbott: Suspens po teksańsku

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Jeff Abbott


   Suspens po teksańsku


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Jeff Abbott urodził się i dorastał w Dallas, stolicy stanu Teksas. Mieszkał (i mieszka zresztą nadal) w innym teksańskim mieście - Austin. Uzyskał dyplomy magistra historii i języka ojczystego na uniwersytecie Rice'a. Pracował w firmie IBM, a później był dyrektorem kreatywnym w jednej z agencji reklamowych. I jak to w przypadku 100% pisarskich karier - pewnego dnia postanowił zostać pisarzem.

Od tego czasu opublikował 9 powieści (kilka z nich było nominowanych do nagród znanych raczej w gronie miłośników thrillerów, a debiutancki tytuł - DO UNTO OTHERS - dwie nagrody otrzymał) oraz wiele opowiadań. jednak dopiero powieści PANIKA i STRACH zrobiły międzynarodową karierę, a autor awansował do pierwszej ligi. Niebawem oba utwory zostaną zekranizowane. Trzeba przyznać, że książki Abbotta stanowią znakomity materiał do adaptacji filmowych - akcja zgodnie z receptą ś.p. Alfreda Hitchcocka rozpoczyna się od trzęsienia ziemi, by potem jeszcze przyspieszyć. Dodatkowym atutem fabuły jest zagęszczenie mylnych tropów i pewna dawka psychologii, co dla tego gatunku nie wyznacza z pewnością normy.

Ma dwójkę małych dzieci.
Piszę właściwie przez cały dzień, z godzinną przerwą na załatwianie spraw związanych z... pisaniem. Czasami siadam do pracy także nocami, gdy moje dzieci już zasną.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
DO UNTO OTHERS (1994)
THE ONLY GOOD YANKEE (1995)
PROMISES OF HOME (1996)
DISTANT BLOOD (1996)
A KISS GONE BAD (2001)
BLACK JACK POINT (2002)
CUT AND RUN (2003)
PANIC (2005, wydanie polskie jako PANIKA - Albatros 2007)
FEAR (2006, wydanie polskie jako STRACH - Albatros 2008)
COLLISION (2008, w planach wydawniczych wydawnictwa ALBATROS)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos