Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Terry Pratchett: Fantastyczny humorysta

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Terry Pratchett


   Fantastyczny humorysta


Ocena użytkowników (Głosów: 53)

9 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Terence David John Pratchett (urodzony 28 kwietnia 1948) jest angielskim pisarzem, autorem humorystycznych utworów fantasy, najlepiej znanym z serii powieściowej "Świat Dysku". Pierwsze dzieło literackie opublikował w wieku 13 lat, a w wieku 15 lat pierwsze komercyjne. W roku 1965 zaczął pracować jako dziennikarz. W roku 1971 wydano jego pierwszą powieść The Carpet People. Następne jego powieści to The Dark Side of the Sun (Ciemna strona słońca) (1976) i Warstwy wszechświata (1981).

W roku 1980 Terry Pratchett został rzecznikiem prasowym zarządu Centralnego Zarządu Elektroenergetyki m.in. elektrownii atomowych.

W roku 1998 został udekorowany przez królową angielską oficerem Orderu Imperium Brytyjskiego.


Dodał(a): Sławomir Krempa

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Powieści zapowiadające serię Świat Dysku:
1971 Ciemna strona Słońca (The Dark Side of the Sun)
1981 Dysk

Seria Świata Dysku:
1983 Kolor magii (Color of Magic)
1986 Blask fantastyczny (The Light Fantastic)
1987 Równoumagicznienie (Equal Rites)
1987 Mort (Mort)
1988 Czarodzicielstwo (Sourcery)
1988 Trzy wiedźmy (Wyrd Sisters)
1989 Piramidy (Pyramids)
1989 Straż! Straż! (Guards! Guards!)
1990 Eryk (Faust Eric)
1990 Ruchome obrazki (Moving Pictures)
1991 Kosiarz (Reaper Man)
1991 Wyprawa czarownic (Witches Abroad)
1992 Pomniejsze bóstwa (Small Gods)
1992 Panowie i damy (Lords and Ladies)
1993 Zbrojni (Men at Arms)
1994 Muzyka duszy (Soul Music)
1994 Ciekawe czasy (Interesting Times)
1995 Maskarada (Maskerade)
1996 Na glinianych nogach (Feet of Clay)
1996 Wiedźmikołaj (Hogfather)
1997 Bogowie, honor, Ankh-Morpork (Jingo)
1998 The Last Continent
1998 Carpe Jugulum
1999 The Fifth Elephant
2000 The Truth
2001 Thief of Time
2001 Ostatni bohater (The Last Hero)
2001 Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury (The Amazing Maurice and his Educated Rodents)
2002 Night Watch
2003 Wolni Ciutludzie (The Wee Free Men)
2003 Monstrous Regiment
2004 Kapelusz pełen nieba (A Hat Full of Sky)
2004 Going Postal
2005 Thud!
Wintersmith (w przygotowaniu)
I Shall Wear Midnight (w przygotowaniu)

Opowiadania:
1992 - Trollowy most (Troll Bridge)
1993 - Teatr okrucieństwa (Theatre of Cruelty)
1998 - Rybki małe ze wszystkich mórz (The Sea and Little Fishes)
2002 - Śmierć i co potem nadchodzi (Death and What Comes Next)
2002 - Thud - a Historical Perspective
2005 - Where's My Cow? (z Melvynem Grantem, w przygotowaniu)

Materiały pomocnicze:
1993 - The Streets Of Ankh-Morpork (ze Stephenem Briggsem)
1994 - The Definitive - And Only - Guide
1997 - The Discworld Companion. An Invaluable Guide For The Discerning Discworld Traveller - Updated (ze Stephenem Briggsem)
1998 - Świat Dysku: Mappa (The Discworld Mapp) ze Stephenem Briggsem
1998 - Terminarz Niewidocznego Uniwersytetu Świata Dysku (Discworld's Unseen University Diary) ze Stephenem Briggsem
1999 - Nauka Świata Dysku (The Science of Discworld)
1999 - Terminarz Straży Miejskiej Ankh-Morpork (Discworld's Ankh-Morpork City Watch)
2000 - Terminarz Gildii Skrytobójców Świata Dysku (The Assassins' Guild Yearbook and Diary)
2001 - Terminarz Gildii Błaznów (The Fool's Guild Yearbook and Diary)
2002 - Nauka Świata Dysku II: Glob (The Science of Discworld II: The Globe)
2002 - Terminarz Gildii Złodziei (The Thieves' Guild Yearbook and Diary)
2003 - Terminarz (Zreformowanych) Wampirów Świata Dysku (The (Reformed) Vampyre's Diary)
1994, 1997, 2003 - The New Discworld Companion ze Stephenem Briggsem
2005 - The Science of Discworld III: Darwin's Watch
2005 Sztuka Świata Dysku (Art of Discworld - album z ilustracjami Paula Kidby'ego)
Nanny Oggs Cookbook
A Tourist Guide To Lancre (ze Stephenem Briggsem i Paulem Kidby)
Death's Domain (z Paulem Kidby)
Discworld Portfolio (z Paulem Kidby)
Discworld Quizbook


Inne serie:
Trylogia Nomów
1989 - Nomów księga wyjścia (Truckers)
1990 - Nomów księga kopania (Diggers)
1990 - Nomów księga odlotu (Wings)

Opowieści o Johnnym Maxwellu
1992 - Tylko ty możesz uratować ludzkość (Only You Can Save Mankind)
1993 - Johnny i zmarli (Johnny and the Dead)
1995 - Johnny i bomba (Johnny and the Bomb)


Inne książki
1971 - Dywan (The Carpet People), później mocno zmieniona i wydana ponownie w 1992
1976 - Ciemna strona słońca (The Dark Side of the Sun)
1981 - Warstwy wszechświata (Strata) - Drugie polskie wydanie jako Dysk, jedna z nielicznych książek science fiction w dorobku autora, nieco nawiązująca do Pierścienia Larry'ego Nivena.
1989 - Kot w stanie czystym (The Unadulterated Cat) - opowieść o prawdziwych kotach
1990 - Dobry omen (Good Omens) z Neilem Gaimanem







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos