Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Siergiej Łukjanienko: Moskiewski fantasta

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Siergiej Łukjanienko


   Moskiewski fantasta


Ocena użytkowników (Głosów: 4)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Ten przedstawiciel młodego pokolenia rosyjskiej fantastyki urodził się 11 kwietnia 1968 r. w Kazachstanie. Z zawodu i wykształcenia jest lekarzem psychiatrą. Siergiej Łukjanienko tworzy w gatunku określanym przez niektórych jako filozoficzna science-fiction.

W 2004 roku na podstawie książki Nocny patrol nakręcono film Straż nocna, który w Rosji uzyskał miano filmu wszech czasów - w rosyjskim box-officie pobił wszystkie hollywoodzkie superprodukcje, m.in. Matriksa, Władcę Pierścieni i Harry’ego Pottera, zarabiając ponad szesnaście milionów dolarów (jego produkcja kosztowała cztery miliony dolarów). W 2006 roku powstała kontynuacja filmu Дневной дозор (Straż dzienna). Zapowiedziana jest także trzecia część filmowego cyklu, która ma powstać we współpracy z Wielką Brytanią,

Nikt nie przypuszczał, że film odniesie taki sukces. To było jak grom z nieba. Następny film Dzienna Straż miała premierę w noc sylwestrową. Zamiast iść na galę, Łukjanienko zdecydował się świętować w domu. Następnego dnia poszedł z żoną do kina, by obejrzeć film, i zobaczył kolejkę ciągnącą się dokoła bloku. "Nie widziałem niczego podobnego od czasu pustych półek w sklepach w latach pierestrojki. Zwykle nie robię dokoła siebie hałasu, ale wtedy poszedłem do kierownika kina i poprosiłem go, żeby nas wpuścił bez kolejki". Kiedy o tym wspomina, wydaje się zakłopotany. To nie jest typ człowieka, który pyta "Wiesz kim ja jestem?". To raczej pracoholik, masowo produkujący swoje książki; nie jest zainteresowany pieniędzmi i sławą. Jest rozpoznawany wszędzie, gdzie się pokaże, i czuje się tym zakłopotany.

Mieszka w Moskwie z żoną i stadem myszy, które są jego ulubionymi zwierzątkami domowymi. Uwielbia gotowanie i palenie fajki.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Linia Marzeń, Amber 2001
Imperartorzy Iluzji, Amber 2002
Labirynt odbić, Amber 2002
Fałszywe lustra, Amber 2002
Genom, Amber 2002
Zimne brzegi, Książka i Wiedza 2003
Nastaje świt, Książka i Wiedza 2003
Zimne błyskotki gwiazd, Amber 2003
Gwiezdny cień, Amber 2003
Jesienne wizyty, Książka i Wiedza 2003
Lord z planety Ziemia, Amber 2003
Nocny Patrol, Książka i Wiedza 2003, MAG 2008
Dzienny Patrol (wraz z Władimirem Wasiliewem), Książka i Wiedza 2003. MAG 2008
Tańce na śniegu, Książka i Wiedza 2004
Atomowy sen (zbiór opowiadań), Amber 2005
Spektrum (każdy myśliwy pragnie wiedzieć), Książka i Wiedza 2005
Patrol Zmroku, MAG 2007
Ostatni Patrol, MAG 2007
Brudnopis, MAG 2008
Czystopis, MAG, październik 2008 - zapowiedź







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos