Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Pearl S. Buck: Aktywna noblistka

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Pearl S. Buck


   Aktywna noblistka


Ocena użytkowników (Głosów: 4)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Pearl Sydenstricker Buck urodziła się w Stanach Zjednoczonych w 1892r. Wkrótce po przyjściu na świat zamieszkała w Chinach wraz z rodzicami - prezbiteriańskimi misjonarzami. Tam też spędziła całe dzieciństwo, ucząc się zarówno chińskiego, jak i angielskiego. Edukację na poziomie college kontynuowała w Stanach Zjednoczonych, po czym w 1914r. wróciła do Chin, gdzie została przez kolejne 20 lat. W latach 1920-1933 wykładała angielską literaturę na Uniwersytecie w Nanking. W tym czasie również, podobnie jak rodzice, służyła jako misjonarz. Z biegiem czasu jej poglądy uległy istotnym zmianom, co doprowadziło ją do postawienia przed sądem kościelnym za "herezje".

W 1917r. wyszła za mąż za Johna Bucka, eksperta rolnego. Trzy lata później urodziła córkę, która z powodu choroby stała się niepełnosprawna umysłowo. Pearl umieściła ją w 1929r. w specjalnym instytucie w USA, przez kolejne lata ukrywając jej istnienie. Sama nie mogła mieć więcej dzieci.

Jej pierwsza książka, "Spowiedź Chinki" napisana w 1930r., odniosła duży sukces. Kolejna - "Ziemia błogosławiona"- przyniosła światową sławę. W 1934r. Pearl rozwiodła się z pierwszym mężem, aby poślubić swego wydawcę, Richarda Walsha. Zamieszkali w USA na farmie Green Hills w Pensylwanii.

W 1938r. zdobyła nagrodę Nobla w dziedzinie literatury, jako pierwsza Amerykanka. Otrzymała ją za "wspaniały epicki opis życia chińskich chłopów i za biograficzne arcydzieła". Do końca życia napisała dużo książek, ale nie odniosła już tak wielkiego sukcesu. Kojarzona była bardziej z działalnością społeczną.

Udzielała się przede wszystkim w dziedzinie praw człowieka. Publikowała eseje, prowadziła wykłady. Wraz z mężem adoptowała 7 dzieci. W 1949r. założyła pierwszą międzynarodową agencję adopcji - Welcome House, w 1964r. fundację Pearl S. Buck Foundation.
Była osobą silną i energiczną, o kontrowersyjnych poglądach.
Zmarła w 1973r. w USA.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Powieści
East Wind, West Wind (1930) (Spowiedź Chinki / Wiatr ze wschodu wiatr z zachodu)
The Good Earth (1931) (Łaskawa ziemia)
Sons (1932) (Synowie)
The Mother (1933) (Matka)
A House Divided (1935) (Dom w ruinie)
This Proud Heart (1938) (To dumne serce)
The Patriot (1939)
Other Gods (1940)
China Sky (1941)
China Flight (1942)
Dragon Seed (1942) (Smocze ziarno)
The Promise (1943)
The Townsman (1945 [pod pseudonimem John Sedges])
Portrait of a Marriage (1945)
Pavilion of Women (1946) (Pałac kobiet)
The Angry Wife (1947 [John Sedges])
Peony (1948) (Peonia)
Kinfolk (1949) (W stronę życia)
The Long Love (1949 [John Sedges])
God's Men (1951) (Wielcy ludzie)
Bright Procession (1952 [John Sedges])
The Hidden Flower (1952)
Come, My Beloved (1953)
Voices in the House (1953 [John Sedges])
Imperial Woman (1956) (Cesarzowa)
Letter from Peking (1957)
Command the Morning (1959)
Satan Never Sleeps (1962)
The Living Reed (1963)
Death in the Castle (1965)
The Time is Noon (1966)
The New Year (1968)
The Three Daughters of Madame Liang (1969)
Mandala (1970)
The Goddess Abides (1972)
All Under Heaven (1973)
The Rainbow (1974)
Story Collections
First Wife and Other Stories (1933)
Today and Forever (1941)
Far and Near (1947)
Fourteen Stories (1961)
The Good Deed and Other Stories (1969)
Once Upon a Christmas (1972)
East and West (1975)
Secrets of the Heart (1976)

Poezja
Worlds of Love (1974)

Literatura faktu
The Exile (1934) (Wygnanka)
Fighting Angel (1936) (Walczący anioł)
The Chinese Novel (1939)
Of Men and Women (1941)
American Unity and Asia (1942)
China in Black and White (1945)
Talk About Russia, z Mashą Scott (1945)
Tell the People, z Jamesem Yenem (1945)
How It Happens, z Erną von Pustau (1947)
American Argument, z Eslandą Goode Robeson (1949)
The Child Who Never Grew (1950)
My Several Worlds (1954) (Moje światy)
Friend to Friend, z Carlosem P. Romulo (1958)
The Delights of Learning (1960)
A Bridge for Passing (1961)
Children for Adoption (1964)
The Joy of Children (1964)
The Gifts They Bring: Our Debt to the Mentally Retarded (1965)
For Spacious Skies (1966)
The People of Japan (1966)
The Kennedy Women (1970)
Pearl S. Buck's America (1971)
The Story Bible (1971)
China Past and Present (1972)
Pearl S. Buck's Oriental Cookbook (1972)

Książki dla dzieci
The Young Revolutionist (1932)
The Chinese Children Next Door (1942)
The Water-Buffalo Children (1943)
The Dragon Fish (1944)
Yu Lan: Flying Boy of China (1945)
The Big Wave (1947)
One Bright Day (1950)
The Man Who Changed China: The Story of Sun Yat-sen (1953)
Johnny Jack and His Beginnings (1954)
The Christmas Miniature (1957)
The Christmas Ghost (1960)
Welcome Child (1963)
The Big Fight (1964)
Matthew, Mark, Luke and John (1966)
The Chinese Storyteller (1971)
Mrs. Starling's Problem (1973)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos