Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Don DeLillo: Tradycjonalista z Wielkiej Czwórki

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Don DeLillo


   Tradycjonalista z Wielkiej Czwórki


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Don DeLillo przyszedł na świat 20 listopada 1936 r. w Nowym Jorku, w rodzinie włoskich emigrantów. Całe dzieciństwo spędził w Bronksie, we włoskiej dzielnicy. Jego pierwsze wspomnienia wiążą się z mszami w kościele katolickim - jak powiedział kiedyś - rytuał misterium miał w sobie coś ze sztuki. "Katolicy żyją w przeświadczeniu, że każda minuta może być ich ostatnią, a jeśli nie żyło się w określony sposób, śmierć będzie wstępem do wiecznego bólu - powiedział w jednym z wywiadów. Jednak młodość Dona była dość beztroska - żył na ulicy, grywał w karty i bilard, natomiast nie czytał zbyt chętnie książek. Dopiero w wieku 18 lat odkrył radość płynącą z lektury.

Studiował na jezuickim uniwersytecie Fordham. Z tego okresu pochodzą jego najwcześniejsze inspiracje - słuchanie jazzu, oglądanie filmów Jean-Luca Godarda i malarstwo. Po studiach pracował w agencjach reklamowych, jednak po pięciu latach postanowił rzucić reklamę. Jednocześnie zaczyna pisać krótkie opowiadania, jednak nie podjął wtedy decyzji o zostaniu pisarzem. Dopiero około 1966 roku zaczyna pracę nad pierwszą powieścią. Aby zarobić na życie, pisze artykuły na zlecenie.

Od 1975 roku jego żoną jest Barbara Bennett, pracująca w banku, a później jako projektantka wnętrz. W roku 1999 DeLillo otrzymał Jerusalem Prize. W 1985 roku jego powieść Biały szum uhonorowana została prestiżową National Book Award. Don DeLillo jest specjalistą od diagnozowania przypadłości gnębiących współczesne amerykańskie społeczeństwo. Przez krytyka literackiego Harolda Blooma zaliczony został do czwórki wielkich amerykańskich powieściopisarzy naszych czasów, obok Thomasa Pynchona, Philipa Rotha oraz Cormaca McCarthy'ego.

Jest tradycjonalistą, pisze na starej maszynie do pisania i nie uznaje poczty elektronicznej.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Americana (1971)
End Zone (1972)
Great Jones Street (1973)
Ratner's Star (1976)
Players (1977) - (wyd. polskie: Gracze, Noir sur Blanc, 2008)
Running Dog (1978) - (wyd. polskie: Pies łańcuchowy, Świat Książki, 1999)
Amazons (1980) (pod pseudonimem "Cleo Birdwell")
The Names (1982)
White Noise (1985) - (wyd. polskie: Biały szum, Rebis, 1997 (seria Salamandra)
Libra (1988) - (wyd. polskie: Libra, Noir sur Blanc, 2007)
Mao II (1991)
Underworld (1997) - (wyd. polskie: Podziemia, Rebis, 2001 (seria Mistrzowie Literatury)
The Body Artist (2001) -(wyd. polskie: Performerka, Noir sur Blanc, 2009)
Cosmopolis (2003) - (wyd. polskie: Cosmopolis, Noir sur Blanc, 2005)
The Falling Man (2007) - (wyd. polskie: Spadając, Noir sur Blanc, 2008)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos