Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Feliks W. Kres: Twórca Szerni

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Feliks W. Kres


   Twórca Szerni


Ocena użytkowników (Głosów: 2)

9 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Feliks W. Kres to pseudonim najbardziej znanego (obok Andrzeja Sapkowskiego) polskiego pisarza fantasy. Urodził się w 1966 roku w Łodzi, a debiutował we wczesnych latach osiemdziesiątych opowiadaniem "Mag" nadesłanym na konkurs pisma "Fantastyka". Od tamtej pory opublikował dziewięć powieści i kilkadziesiąt opowiadań we wszystkich liczących się w Polsce pismach fantastycznych.
Od kilku lat prowadzi kącik porad dla młodych pisarzy w czasopismach poświęconych fantastyce - najpierw pod tytułem Kącik złamanych piór w miesięczniku "Fenix", potem w "Magii i Mieczu", zaś obecnie jako Galeria osobliwości w miesięczniku "Science Fiction". W lutym 2005 porady Kresa dla początkujących pisarzy zostały wydane w formie książkowej pod tytułem Galeria złamanych piór.

Akcja większości opowiadań i powieści Feliksa W. Kresa toczy się w świecie nazwanym Szererem. Jest on w istocie wyspą na gigantycznym oceanie określanym jako Bezmiary. W utworach Kresa takich wysp na Bezmiarach jest zresztą więcej i każda stanowi odrębny świat z własnymi siłami sprawcymi. W wypadku krainy, w której toczy się akcja powieści Kresa, Szereru, siła ta, nazywana Szernią, obdarzyła świadomością i rozumem trzy rasy - ludzi, koty i sępy. Obecność Szerni objawia się w życiu bohaterów czasem jako los, a częściej jako magia. Problemy bohaterów powieści najczęściej zasadzają się na konflikcie pomiędzy osobistymi dążeniami bohaterów, a niezrozumiałymi, obcymi i bezlitosnymi wyrokami Szerni.

Feliks W. Kres jest pseudonimem literackim autora, który skutecznie broni swojej prywatności i ceni swoją anonimowość. Mieszka z żoną i dwoma kotami.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
- Księga Całości
Północna granica (Trickster 1995, Mag 2009)
Król Bezmiarów (Aurora 1992, Trickster 1993, Mag 2000 - wydanie poprawione, 2009)
Grombelardzka legenda (Mag 2000)
Pani Dobrego Znaku (Mag 2001)
Porzucone królestwo (Mag 2002)
Tarcza Szerni (Mag 2005)
Wieczne Cesarstwo (w przygotowaniu)

- Piekło i szpada
Strażniczka istnień (Świt 1993, Mag 2004 - wydanie poprawione)
Piekło i szpada (Mag 2001)
Klejnot i wachlarz (Mag 2003)

- Inne
Galeria złamanych piór (Fabryka Słów 2005)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos