Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Agneta Pleijel: Wszechstronność szwedzkiej pisarki

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Agneta Pleijel


   Wszechstronność szwedzkiej pisarki


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Agneta Pleijel urodziła się w 1940 roku w Sztokholmie. Jest wszechstronną pisarką, tworzy dramaty, scenariusze filmowe, poezję. Jednak największą sławę przyniosły jej powieści. Ostatnia, "Lord Nevermore", została uhonorowana prestiżową nagrodą programu I Szwedzkiego Radia. Książka ta została przetłumaczona na wiele języków, również w Polsce zebrała dużo przychylnych recenzji.

W latach 60 i 70 Agneta Pleijel zajmowała się krytyką literacką. Była przewodniczącą szwedzkiego Pen Clubu. Brała udział w przygotowaniu najnowszego - świeckiego tłumaczenia Biblii na język szwedzki. Razem z mężem, Maciejem Zarembą, przekładała na szwedzki poezję Zbigniewa Herberta, tłumaczyła również sztukę Witkacego "Wariat i zakonnica".

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Powieści:
Kto zważa na wiatr (Vindspejare, 1987)
Psia Gwiazda (Hundstjärnan, 1989)
Fungi (1993)
Zima w Sztokholmie (En vinter i Stockholm, 1997)
Lord Nevermore (2000)

Dramaty:
Kilka letnich wieczorów na ziemi (Nagra sommarkvällar pa jorden, 1984)
Standard Selection (2000)

Scenariusze filmowe:
Góra po drugiej stronie Księżyca (Berget pa manens baksida, 1981, film 1984)
Wymówka (Undanflykten, 1986, film 1991)

Poezja:
Anioły, karły (Änglar, dvärgar, 1981)
Oczy ze snu (Ögon ur en dröm, 1984)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos