Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Cornelia Funke: Atramentowa Dama

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Cornelia Funke


   Atramentowa Dama


Ocena użytkowników (Głosów: 3)

8 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Cornelia Funke, popularna niemiecka autorka książek dla dzieci i młodzieży, zaliczyła dość późny debiut prozatorski. Dopiero, gdy skończyła 35 lat, ukazała się jej pierwsza opowieść. Ale prawdziwy sukces osiągnęła po czterdziestce...

Urodzona w Dorsten Cornelia jest z wykształcenia pedagogiem. Pracowała jako przedszkolanka i ilustratorka powieści dla dzieci. Właśnie to drugie zajęcie popchnęło ją w stronę pisania. Zresztą nie porzuciła wcale świata grafiki - wiele jej późniejszych powieści zdobią ilustarcje jej autorstwa.


Światowym bestsellerem stała się pierwsza część "Atramentowej trylogii", Atramentowe serce (2003), której ekranizacją w Hollywood dla New Line Cinema zajął się producent "Władcy pierścieni" Mark Odresky.

W maju 2005 roku autorka przeniosła się z rodziną z Hamburga do Los Angeles w USA, m.in. z powodu ekranizacji Atramentowego serca. W marcu 2006 roku zmarł jej mąż.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Książki wydane po polsku
Cykl "Łowcy duchów"
- 1993 Lodowaty trop (polskie wydanie 2007)
- 1994 Ogniste zmory (polskie wydanie 2007)
- 1995 Zamek straszydeł (polskie wydanie 2007)
- 2001 Wielkie niebezpieczeństwo (polskie wydanie 2007)

Cykl "Dzikie kury"
- 1993 Dzikie Kury
- 1995 Dzikie Kury na wycieczce
- 1998 Lisi alarm (polskie wydanie 2006)
- 2000 Raj na Ziemi
- 2003 Niech żyje miłość (polskie wydanie 2007)

Atramentowa trylogia
- 2003 Atramentowe serce (polskie wydanie 2005)
- 2005 Atramentowa krew (polskie wydanie 2006)
- 2007 Atramentowa śmierć (polskie wydanie 2008)

Inne
1994 Dwie małe czarownice
1994 Kiedy Święty Mikołaj spadł z nieba (polskie wydanie 2007)
1994 Kudłaty Pazur i inni (polskie wydanie 2007)
1995 Greta i Sówka: Wakacje pod psem
1997 Smoczy jeździec (polskie wydanie 2005)
1998 Anyżowa Warownia (polskie wydanie 2008)
1999 Piracka świnka
2000 Król Złodziei (polskie wydanie 2003)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos