Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Jean-Philippe Stassen: Agent Afryki

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Jean-Philippe Stassen


   Agent Afryki


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Wiesz, jak wygląda paszport, który przeszedł ze swoim właścicielem przez Algierię, Maroko, Senegal, Benin, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghanę, Togo, Niger, Nigerię, Burkina Faso, Tanzanię, Mozambik, Ugandę, Burundi, Rwandę i RPA? Stassen wie. To jego.

Urodził się w Belgii, w Liège, w 1966r, w marcu, konkretnie w pierwszej połowie marca. Jego ojciec jest Flamandem, matka - Żydówką. Podróżować zaczął bardzo wcześniej, zbierając inspiracje, które odbiją się echem w całej jego późniejszej twórczości. Jako siedemnastolatek zostaje polecony przez Stéphane Colman magazynowi L'Écho des Savanes. Wkrótce debiutuje albumami Bahamas i Bullwhite w wydawnictwie Éditions Albin Michel, odpowiednio w 1988 i 1989. Autorem scenariusza w obu wypadkach był Denis Lapière, z którym Stassen wejdzie w stałą współpracę, tworząc m.in. wielokrotnie nagradzany Le Bar du Vieux Français w 1992. Następny album jest wyłącznym dziełem Stassena; Louis le Portugais opowiada o ludzkich tragediach rozgrywających się na przedmieściach Liege. W kolejnym swoim komiksie, Thérèse, powraca do Afryki i gnębiących ją problemów; następnymi ogniwami tego cyklu jest Déogratias i Les Enfants.

Stassen, co bardzo mu się chwali, nie zajmuje się tą tematyką z oddalenia; na stałe mieszka i tworzy w Rwandzie, co w moim przekonaniu najlepiej świadczy o głębokim emocjonalnym zaangażowaniu w opisywany świat i jego historie, odsuwa w cień podejrzenia o koniunkturalizm czy wyzyskiwanie cudzej tragedii.

Interesujące jest, jak bardzo podobna jest postać poczciwego, nieprzygotowanego na traumy Rwandy misjonarza Filipa do swojego twórcy z pewnego okresu.



Podobnie rzecz się ma z żołnierzem, drugim z drugoplanowych bohaterów Deogratiasa .


Dodał(a): Maria Nowakowska

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Po polsku i po angielsku: - Deogratias (2009, 2006)
Po francusku: - Bahamas (+Denis Lapière), 1988
- Bullwhite (+Denis Lapière), 1989
- Le Bar du vieux Français (+ Denis Lapière), Tome 1, 1992, Tome 2, 1993, Intégrale, 1999
- Louis le Portugais, 1998
- Thérèse, 1999
- Deogratias, 2000
- Pawa : Chronique des monts de la Lune, 2002
- Les Enfants, 2004
- Nous avons tué le chien teigneux (Luis Bernardo Honwana), 2006
- Cœur des ténèbres (Heart of Darkness, Joseph Conrad & Sylvain Venayre), 2006
- Les visiteurs de Gibraltar, 2008







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos