Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Dino Buzzati: Włoch na Pustyni Tatarów

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Dino Buzzati


   Włoch na Pustyni Tatarów


Ocena użytkowników (Głosów: 1)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Dino Buzzati Traverso przyszedł na świat w Belluno w 1906 r., a dokładnie 16 października 1906 r. Do 28 stycznia 1972 r., dnia swojej śmierci, stał się powieściopisarzem, autorem nowel, wierszy, żurnalistą, a także malarzem i autorem komiksów.

Dino był drugim z czwórki dzieci państwa Buzzatich; z wykształcenia jego matka była weterynarzem, ojciec – profesorem prawa międzynarodowego, pochodzącym ze starego roku Bellunese. Dino początkowo poszedł w ślady ojca, zdając na prawo na Uniwersytecie w Milano. Podczas studiów zaczął pracować w Corriere della Sera, której to gazecie pozostanie wierny do końca życia. Przeszedł w niej przez wszystkie dziennikarskie szczeble – od działu korekty, przez dział reporterski, aż po angaż w roli korespondenta, krytyka sztuki, edytora i eseisty. Sznyt dziennikarski przeniósł również do swojej pracy artystycznej, twierdząc, że „fantazja powinna być możliwie bliska dziennikarstwu. […] Siła oddziaływania fikcji zależy od tego, czy zostanie ona opowiedziana w najprostszy sposób, przy użyciu praktycznych pojęć”. Pisaniem powieści Buzzati zajmował się od 1933 r. Jego dorobek obejmuje pięć powieści, wiele scenariuszy sztuk radiowych i teatralnych, libretta, a także kilka zbiorów wierszy i opowiadań. Znany jest również jako autor Słynnego najazdu niedźwiedzi na Sycylię, do którego wstęp po latach (w 2005 r.) napisał Lemony Snicket (tak tak, ten od rodzeństwa Baudelaire’ów!). Podczas II Wojny Światowej Buzzati służył na froncie afrykańskim, jako dziennikarz przy Królewskiej Marynarce Włoch. Niedługo po zakończeniu wojny napisał Pustynię Tatarów, która przyniosła mu szybką sławę i sukces wydawniczy. Powieść opowiada o forpoczcie wojskowej, która czeka na inwazję Tatarów; za sprawą pewnych sentymentów oraz specyficznej aury, książka ta była porównywana z dorobkiem Camusa i innych egzystencjalistów. Jego pisarstwo sytuuje się w obszarze realizmu magicznego (choć akcent pada na pierwszą część tej frazy); porusza kwestie wyalienowania społecznego, a także – nader chętnie – konfrontacji przyrody i fantazji ze światem rozpasanego postępu technologicznego. Nieobce są mu, zwł. w krótszy formach, istoty fantastyczne, nieraz powoływane do życia po raz pierwszy za sprawą inwencji twórczej autora (Il colombre).

Jak wspomniano na górze tej strony, ale też w innych jego biogramach, Dino Buzzati był również artystą-malarzem, docenionym i wystawianym na świecie. Część swojego talentu skierował na teren branży komiksowej; w efekcie powstał oparty na micie o Orfeuszu komiks Poemat w obrazkach (przedrukowany w Polsce w dwóch numerach „Literatury na świecie” – w nr 8 (40) z sierpnia 1974 r. [kilkanaście czarno-białych plansz] oraz w nr 12 (80) z grudnia 1977 r. [niemal połowa oryginału w kolorze, a na dokładkę krótki komiks Niedźwiedź prześladowca]).

Dino Buzzati ożenił się w 1964 r. z Almerią Antoniazzi, co znalazło swoje odzwierciedlenie w jednej z jego ostatnich powieści O pewnej miłości. Umarł na raka w Rzymie, w 1972 r.



Dodał(a): Maria Nowakowska

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
  • 1933 Barnabo delle montagne
  • 1935 Il segreto del Bosco Vecchio (Sekret Bosco Vecchio)
  • 1942 I sette messaggeri
  • 1945 La famosa invasione degli orsi in Sicilia (Osławiona inwazja niedźwiedzi na Sycylię)
  • 1940 Il deserto dei Tartari (Pustynia Tatarów)
  • 1949 Paura alla Scala (Strach w La Scali)
  • 1954 Il crollo della Baliverna
  • 1958 Sessanta racconti (Sześćdziesiąt opowiadań)
  • 1958 Esperimento di magia (Doświadczenie magiczne)
  • 1958 Le storie dipinte (Wymalowane dzieje)
  • 1960 Il grande ritratto (Wielki portret)
  • 1963 Un amore (O pewnej miłości)
  • 1966 Il colombre
  • 1971 Le notti difficili (Trudne noce)

Zbiory opowiadań:

  • Polowanie na smoka z falkonetem (Czytelnik 1989),
  • Sześćdziesiąt opowiadań (Świat Literacki 2006)
  • Słynny najazd niedźwiedzi na Sycylię z ilustracjami autora (czuły barbarzyńca press 2008).







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos