Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Krzysztof Varga: Warszawski Węgier

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Krzysztof Varga


   Warszawski Węgier


Ocena użytkowników (Głosów: 1)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




urodził się w 1968 roku w Warszawie. Jest polskim pisarzem węgierskiego pochodzenia, mieszkającym na Mokotowie. W 2008 roku ukazała się jego eseistyczna książka Gulasz z turula, która zdradza hungarystyczne zainteresowania autora (otrzymał za nią nagrodę czytelników Nike 2009, a także nominacje do Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus oraz Nagrody Mediów Publicznych Cogito). Varga w czytelniczej świadomości zaistniał mocno w roku 2001 za sprawą powieści Tequila – finalistki Nagrody Literackiej Nike 2002 (książka zainspirowała również zespół Pogodno, który w 2003 roku nagrał album, będący jej adaptacją).

Krzysztof Varga jest znany również jako dziennikarz (pisuje felietony dla „Dużego Formatu” oraz recenzje dla działu „Kultura” Gazety Wyborczej). Poza tym udziela się jako redaktor. Wspólnie z Pawłem Duninem-Wąsowiczem opublikował słownik literatury najnowszej Parnas bis. Literatura polska urodzona po 1960r. (1995), a z tymże i z Jarosławem Klejnockim antologię wierszy najnowszych Macie swoich poetów (1996). Książki Krzysztofa Vargi tłumaczone są na węgierski, bułgarski, słowacki, serbski, ukraiński, chorwacki.



Dodał(a): Marek Olszewski

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia

Pijany anioł na skrzyżowaniu ulic (1993)
Chłopaki nie płaczą (1996)
Bildungsroman (1997)
Śmiertelność (1998)
45 pomysłów na powieść. Strony B singli (1998) (nagroda Fundacji Kultury)
Tequila (2001) (nominowana do nagrody Nike 2002)
Karolina (2002)
Nagrobek z lastryko (2007) (nominowana do nagrody Nike)
Gulasz z Turula (2008) (nagroda Nike czytelników 2009)
Aleja Niepodległości (2010)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos