Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Jack Ketchum: Przerażacz

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Jack Ketchum


   Przerażacz


Ocena użytkowników (Głosów: 1)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Jack Ketchum (właściwie Dallas William Mayr) urodził się 10 listopada 1946 roku w Newark w New Jersey jako pierwsze i jedyne dziecko pary niemieckich emigrantów. Zanim dał się poznać jako znakomity autor powieści i opowiadań grozy, parał się wieloma zawodami. Był pomocnikiem w sklepie ojca, pełnoetatowym śmieciarzem, sprzedawcą, a także nauczycielem, agentem literackim, recenzentem i copywriterem.

Jego debiut, powieść Off Season (1980 r.), nie został dobrze przyjęty tak przez krytykę, jak i środowiska artystyczne. Podbił jednak serca setek tysięcy miłośników horroru, gore i pełnokrwistej makabry, stając się dla Ketchuma przepustką do sławy i uznania, które z czasem zaczęło na niego spływać wprost lawinowo. Obecnie na swoim koncie ma szereg wyróżnień z prestiżową nagrodą Bram Stoker Award na czele, zaś pięć spośród kilkunastu jego powieści przeniesiono na celuloidową taśmę. Co ciekawe, autor, wzorem Stephena Kinga, odgrywa w ekranizacjach swej prozy niewielkie, epizodyczne role.  



Dodał(a): Barbara Kuźma

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia

Powieści:

Off Season – Poza sezonem (1980) 

Hide and Seek (1984) 

Cover (1987)

She Wakes (1989)

The Girl Next Door - Dziewczyna z sąsiedztwa (1989)

Offspring - Potomstwo (1991)

Joyride, Road Kill (1994)

Stranglehold, Only Child – Jedyne dziecko (1995)

Red (1995)

Ladies' Night (1997)

The Lost - Straceni (2001)

The Woman (2010)

 

Krótkie formy [w:]:

Right to Life (1998)

Night Visions 10 (2001)

The Crossings (2004)

Weed Species (2006)

Old Flames (2008)

 

Zbiory:

The Exit at Toledo Blade Boulevard (1998)

Broken Sex (1999)

Peaceable Kingdom - Królestwo spokoju (2002)

Sleep Disorder (2004)

Closing Time (2007)

Book of Souls (2008)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos