Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Lisa See


   Amerykanka chińskiego pochodzenia


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Lisa See – (ur. 18 lutego 1955 w Paryżu) - amerykańska pisarka chińskiego pochodzenia. Pomimo że Lisa See urodziła się w Paryżu, wiele lat spędziła w Los Angeles, a w szczególności w dzielnicy chińskiej. W 1979 skończyła studia na Uniwersytecie Loyola Marymount.

W latach 1983-1996 pracowała dla tygodnika literackiego „Publishers Weekly” jako lokalna korespondentka z zachodniego wybrzeża. Pisywała i nadal pisuje dla takich pism jak „Vogue”, „Self” i „More”. Obecnie mieszka w Kalifornii, USA. Ma męża adwokata (Richard Kendall) i dwóch synów - Alexandra i Christophera; jej mama, Carolyn See, jest również pisarką. Lisa See to laureatka wielu nagród organizacji amerykańsko-chińskich.

Oficjalna strona pisarki: http://www.lisasee.com/



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia
  • Na Złotej Gorze (1995, pol. wyd.: Świat Książki 2007 i 2012)
  • Sieć rozkwitającego kwiatu (1997, pol. wyd.: Świat Książki 2010)
  • The Interior (1999)
  • Dragon Bones (2003)
  • Chinatown [przewodnik] (2003)
  • Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz (2005, pol. wyd.: Świat Książki 2005 i 2008)
  • Miłość Peonii (2007, pol. wyd.: Świat Książki 2007)
  • Dziewczęta z Szanghaju (2009, pol. wyd.: Świat Książki 2010)
  • Dreams of Joy (2011)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos