Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Gaston Leroux: Twórca upiora

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Gaston Leroux


   Twórca upiora


Ocena użytkowników (Głosów: 21)

6 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Był dziennikarzem i krytykiem teatralnym z wykształceniem prawniczym, jednak zrealizował się dopiero jako pisarz grozy. Sławę przyniosła mu książka "Upiór Opery" ("The Phantom of the Opera"), którą zapisał się historii literatury.

Gaston Leroux urodził sie 6 maja 1868 roku w Paryżu. W 1889 roku ukończył prawo i odziedziczył majątek - milion franków. Spędzając czas na piciu i grach hazardowych szybko wydał wszystkie pieniądze. Zatrudnił się więc w "L'Écho de Paris", później pisał również dla "Le Matin". Od 1894 był korespondentem zagranicznym, co dało mu możliwość podróżowania po całym świecie, a czego efektem były znakomite artykuły. Leroux nie czuł się jednak spełniony w roli dziennikarza.

Pierwszą nowelą Leroux był "Le Mystere de la chambre jaune" ("Tajemnica żółtego pokoju") wydana w 1908 roku. Do roku 1927 napisał jeszcze 24 opowiadania odcinkowe do gazet, kilka nowel i 7 sztuk teatralnych. Pisanie sztuk teatralnych zawsze było jego marzeniem, ale nigdy nie zdobyły one popularności. W 1910 napisał "Upiora Opery", właściwie jedyne dzieło, które naprawdę przetrwało próbę czasu. W 1919 roku Leroux założył wlasną wytwórnię filmową, którą nazwał "Cinéromans", jednak nie odniósł w tej branży sukcesu.

Zmarł w 1927 roku przez ostrą infekcję dróg moczowych.


Dodał(a): Mateusz Płatos

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Tajemnica żółtego pokoju (1908)
The Perfume of the Lady in Black (1908)
Upiór Opery (1910)
The Secret of the Night (1914)
The Bride of the Sun (1915)
Człowiek, który wrócił (1916)
The Veiled Prisoner (1923)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos