Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Penelope Lively: Dla dorosłych i dla dzieci

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Penelope Lively


   Dla dorosłych i dla dzieci


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Penelope Lively urodziła się w 1933r. w Kairze, spędziła tam też swoje dzieciństwo. W wieku 12 lat przeprowadziła się do Anglii, gdzie rozpoczęła naukę szkolną (wcześniej uczyła się jedynie w domu). 12 lat później wyszła za mąż, została matką dwójki dzieci. Obecnie jest już babcią, mieszka w Londynie.

Penelope Lively została laureatką wielu nagród i wyróżnień. Należy do Brytyjskiego Towarzystwa Literackiego i brytyjskiego Penklubu. Jest autorką powieści, opowiadań dla dorosłych i dla dzieci. Pisała też scenariusze radiowe i telewizyjne. Pracowała jako prezenterka radiowa. Jej artykuły, recenzje i opowiadania ukazywały się regularnie w wielu gazetach i czasopismach.

W swojej twórczości porusza przede wszystkim problem upływu czasu, ciągłości między przeszłością a teraźniejszością oraz relacji między historią a jej indywidualnym postrzeganiem. Często pojawiają się też wątki śmierci i straty. Początkowo pisała jedynie książki dla dzieci, jednak z czasem skoncentrowała się na tych dla dorosłych.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
Powieści i opowiadania:
The Road to Lichfield, 1977 (Droga do Lichfield 1990)
Nothing Missing But The Samovar, and other stories, 1978
Treasures of Time, 1979
Judgement Day, 1980
Next to Nature, Art, 1982
Perfect Happiness, 1983
Corruption, and other stories, 1984
According to Mark, 1984
Pack of Cards, Stories 1978-86, 1986
Moon Tiger, 1987
Passing On, 1989
City of The Mind, 1991
Cleopatra's Sister, 1993
Heat Wave, 1996 (Fala upału 2000)
Spiderweb, 1998
The Photograph, 2003 (Fotografia 2005)
Making It Up, 2005

Literatura faktu
The Presence of The Past: An introduction to landscape history, 1976
Oleander, Jacaranda: A Childhood Perceived, 1994
A House Unlocked, 2001

Książki dla dzieci
Astercote, 1970
The Whispering Knights, 1971
The Wild Hunt of Hagworthy, 1971
The Driftway, 1972
The Ghost of Thomas Kempe, 1973
The House in Norham Gardens, 1974
Going Back, 1975
Boy Without A Name, 1975
A Stitch In Time, 1976
The Stained Glass Window, 1976
Fanny's Sister, 1976
The Voyage of QV66, 1978
Fanny And The Monsters, 1978
Fanny And The Battle of Potter's Piece, 1980
The Revenge of Samuel Stokes, 1981
Fanny And The Monsters (three Fanny stories), 1983
Uninvited Ghosts and other stories, 1984
Dragon Trouble, 1984
Debbie And The Little Devil, 1987
A House Inside Out, 1987
Princess By Mistake, 1993
Judy And The Martian, 1993
The Cat, The Crow And The Banyan Tree, 1994
Good Night, Sleep Tight, 1995
Two Bears And Joe, 1995
Staying With Grandpa, 1995
A Martian Comes To Stay, 1995
Lost Dog, 1996
One, Two, Three... Jump, 1998








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos