Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Eimi Yamada


   Amy


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Eimi Yamada – naprawdę nazywa się Futaba Yamada, Eimi (Amy) to pseudonim, ur. 08. 02. 1959 roku w Tokio, jedna z ważniejszych współczesnych japońskich pisarek, popularna i kontrowersyjna, znana najbardziej z opowiadań poświęconych seksualności i rasizmowi.

 

Z powodu pracy ojca rodzina Futaby Yamady wiele podróżowała po Japonii. Jak wyznała w jednym z wywiadów, w szkole średniej zaczęła słuchać afroamerykańskiego soulu i czytać powieści napisane przez czarnoskórych pisarzy. Rozpoczęła studia na Wydziale Literatury na Uniwersytecie Meiji, ale porzuciła je przed ukończeniem. Zajęła się tworzeniem mang, by w latach 80. XX wieku podjąć się pisania powieści i opowiadań. W 1985 roku debiutowała ベッドタイムアイズ (Beddotaimu Aizu, Oczy mojego kochanka) – za utwór otrzymała Nagrodę Bungei. Kolejne utwory także przynosiły wyróżnienia, m.in. w 1987 roku Nagrodę Naokiego za ソウル・ミュージック・ラバーズ・オンリー (Sōru Myūjikku Rabāzu Onrī – Soul Music Lovers Only), w 2001 roku Nagrodę Yomiuri za A2Z czy wreszcie w 2005 roku Nagrodę Tanizakiego za 風味絶佳 (Fūmizekka – Wonderful Flavor).



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Wybrana bibliografia:

  • 1985 – ベッドタイムアイズ (Beddotaimu Aizu), pol. Oczy mojego kochanka (W.A.B., 2013)
  • 1986 – ジェシーの背骨(Jeshī no Sebone), pol. Kręgosłup Jessego (W.A.B., 2013)
  • 1986 – 指の戯 (Yubi no tawamure), pol. Igraszki palców (W.A.B., 2013) 
  • 1987 – ソウル・ミュージック・ラバーズ・オンリー (Sōru Myūjikku Rabāzu Onrī; Soul Music Lovers Only
  • 1988 – 風葬の教室 (Fūsō no Kyōshitsu; Classroom for the Abandoned Dead) 
  • 1989 –放課後の音符 (Hōkago no Kii Nooto; Afterschool Music)
  • 1991 – トラッシュ (Torasshu; Trash)
  • 1991 – 晚年の子供 (Bannen no Kodomo), pol. Dziecko u schyłku życia, [w:] „Literatura na Świecie”, nr 1-2-3/2002 (366-368), s. 55-65
  • 1993 – 僕は勉強ができない (Boku wa Benkyō ga Dekinai; I Can't Study)
  • 1994 – 120%COOOL
  • 1996 – アニマル・ロジック (Animaru Rojikku; Animal Logic)
  • 1997 – 4U
  • 1999 – MAGNET
  • 2000 – A2Z
  • 2003 – PAY DAY!!!







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos