Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Thomas Bernhard


   Mistrz


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Thomas Bernhard - ur. jako Nicolaas Thomas Bernhard 9 lutego 1931 w Heerlen w Holandii, zm. 12 lutego 1989 w Ohlsdorfie w Austrii; austriacki pisarz i dramaturg, uważany za jednego z najwybitniejszych reprezentantów literatury niemieckojęzycznej.



Bernhard urodził się w Heerlen (Holandia) jako nieślubne dziecko Herty Fabjan (1904-1950) i Aloisa Zuckerstaettera (1905-1940). Większość dzieciństwa spędził w Wiedniu i w Seekirchen (Salzburg). Następnie, po ślubie matki w 1936, zamieszkał w Traunstein (Bawaria). Bernhard uczęszczał do szkoły podstawowej w Seekirchen, a później do narodowo-socjalistycznej (od 1945 katolickiej) szkoły z internatem, Johanneum. Zakończył edukację w 1947, chcąc zostać kupcem. Z powodu nieuleczalnej choroby płuc lata 1949-1951 spędził w sanatorium Grafenhof. W latach 1955-1957 studiował aktorstwo w Mozarteum w Salzburgu. Resztę życia poświęcił pisaniu. Zmarł w swym domu w Ohlsdorfie, dokąd przeprowadził się w roku 1965. Jego ostatnią wolą było zaprzestanie wystawiania jego sztuk na terenie Austrii. Zabronił także wydawać dotąd nieopublikowane dzieła. O jego śmierci poinformowano dopiero po pogrzebie.



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Wybrana bibliografia:

Proza

  • In hora mortis, 1958
  • Mróz, 1963 (Frost; wyd. pol. 1979)
  • Amras, 1964
  • Zaburzenie, 1967 (Verstörung; wyd. pol. Czytelnik 2009)
  • Prosa, 1967
  • Ungenach, 1968
  • An der Baumgrenze, 1969
  • Partyjka, 1969 (Watten. Ein Nachlaß; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 1980)
  • Ereignisse, 1969
  • Kalkwerk, 1970 (Das Kalkwerk; wyd. pol. 1986)
  • Der Italiener, 1971
  • Midland in Stilfs, 1971
  • Chodzenie, 1971 (Gehen)
  • Der Kulterer, 1974
  • Autobiografie, 1975 (Die Ursache. Eine Andeutung; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 1998, 2011)
  • Korekta, 1975 (Korrektur; wyd. pol. Czytelnik 2013)
  • Suterena: Wyzwolenie, 1976 (Der Keller. Eine Entziehung; wyd. pol. 1983)
  • Oddech: Decyzja, 1978 (Der Atem. Eine Entscheidung; wyd. pol. 1983)
  • Ja, 1978
  • Der Stimmenimitator, 1978
  • Die Billigesser, 1980
  • Chłód. Izolacja, 1981 (Die Kälte. Eine Isolation; wyd. pol. Czytelnik 1987)
  • Ein Kind, 1982
  • Beton, 1982 (wyd. pol. Atut 2001)
  • Bratanek Wittgensteina. Przyjaźń, 1982 (Wittgensteins Neffe. Eine Freundschaft; wyd. pol. Oficyna Literacka 1997)
  • Przegrany, 1983 (Der Untergeher; wyd. pol. Czytelnik 2002)
  • Wycinka, 1984 (Holzfällen. Eine Erregung; wyd. pol. Czytelnik 2011)
  • Dawni mistrzowie. Komedia, 1985 (Alte Meister. Komödie; wyd. pol. Czytelnik 2005)
  • Wymazywanie. Rozpad, 1986 (Auslöschung. Ein Zerfall; wyd. pol. W.A.B. 2005)
  • Der deutsche Mittagstisch. Dramolette, 1988
  • In der Höhe. Rettungsversuch, Unsinn, 1989
  • Spotkanie. Rozmowy z Kristą Fleischmann, 1991 (Eine Begegnung; wyd. pol. PIW 2010)
  • Thomas Bernhard: Kurzprosa Bd. XIV der Werkausgabe, 2003 (Eine Begegnung; wyd. pol. PIW 2010
  • Moje nagrody, 2009 (Meine Preise; wyd. pol. Czytelnik 2010)

 

Dramaty

  • Die Rosen der Einöde. Fünf Sätze für Ballett, Stimmen und Orchester, 1959
  • Święto Borysa, 1970 (Ein Fest für Boris; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2001)
  • Ignorant i szaleniec, 1972 (Der Ignorant und der Wahnsinnige)
  • Na polowaniu, 1974 (Die Jagdgesellschaft)
  • Siła przyzwyczajenia (Die Macht der Gewohnheit), 1974
  • Der Präsident, 1975
  • Die Berühmten, 1976
  • Portret artysty z czasów starości, 1977 (Minetti. Ein Porträt des Künstlers als alter Mann)
  • Immanuel Kant, 1978 (wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2001)
  • Naprawiacz świata, 1979 (Der Weltverbesserer, wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2001)
  • Przed odejściem w stan spoczynku 1979 (Vor dem Ruhestand. Eine Komödie von deutscher Seele; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2001)
  • Na szczytach panuje cisza, 1981 (Über allen Gipfeln ist Ruh. Ein deutscher Dichtertag um 1900; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2001)
  • U celu, 1981
  • Der Schein trügt, 1983
  • Komediant (Der Theatermacher), 1984
  • Rodzeństwo, 1984 (Ritter, Dene, Voss; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2004)
  • Einfach kompliziert, 1986
  • Elisabeth II. Keine Komödie, 1987
  • Plac Bohaterów, 1988 (Heldenplatz; wyd. pol. Wydawnictwo Literackie 2004)

 








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos