Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Jürgen Thorwald


   Pasjonat historii medycyny


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Niemiecki pisarz urodzony 28 października 1915 roku w Solingen jako Heinz Bongartz. W swojej literackiej twórczości skupił się głównie na historii medycyny oraz okresie II wojny światowej. Studiował na Uniwersytecie w Kolonii. Pisał między innymi dla Das Schwarze Korps oraz dziennika National-Zeitung. W okresie wojennym był proniemieckim pisarzem propagandowym.

Dopiero po wojnie zaczął używać pseudonimu Jürgen Thorwald, aby móc swobodnie pracować i uniknąć ewentualnych nieprzyjemności związanych z jego wcześniejszą działalnością na rzecz nazistowskich Niemiec. Nowe imię i nazwisko oficjalnie zatwierdzono w roku 1947.

W roku 1966 został nominowany do Nagrody im. Edgara Allana Poe za książkę pt. Stulecie chirurgów. W 1984 otrzymał Order Zasługi Republiki Federalnej Niemiec. Zmarł 4 kwietnia 2006 roku w Lugano.



Dodał(a): Kamil Nowak

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Luftmacht Deutschland. Luftwaffe, Industrie, Luftfahrt, 1939 (wstęp: Hermann Göring)

Es begann an der Weichsel, 1948

Das Ende an der Elbe, 1950

Die ungeklärten Fälle, 1950

Wen sie verderben wollen..., 1952

Der Fall Pastorius, 1953

Blut der Könige. Das Drama der Bluterkrankheit in den europäischen Fürstenhäusern, 1954 (Krew królów: Dramatyczne dzieje hemofilii w europejskich rodach książęcych)

Das Jahrhundert der Chirurgen, 1956 (Stulecie chirurgów)

Das Weltreich der Chirurgen, 1958 (Triumf chirurgów)

Die Entlassung. Das Ende des Chirurgen Ferdinand Sauerbruch, 1960

Macht und Geheimnis der frühen Ärzte, 1962

Das Jahrhundert der Detektive, 1964 (Stulecie detektywów)

Die Stunde der Detektive. Werden und Welten der Kriminalistik, 1966 (Godzina detektywów)

Macht und Geheimnis der frühen Ärzte, 1967

Die Traum-Oase, 1968

Die Patienten, 1971 (Pacjenci)

Die Illusion. Rotarmisten in Hitlers Heeren, 1974 (Iluzja: Żołnierze radzieccy w armii Hitlera)

Das Gewürz. Die Saga der Juden in Amerika, 1978

Im zerbrechlichen Haus der Seele. Ein Jahrhundert der Gehirnchirurgen, der Gehirnforscher, der Seelensucher, 1986

Die Monteverdi-Mission Droemer Knaur, München 1989, Neufassung: Juli 1998

Der geplagte Mann. Die Prostata - Geschichte und Geschichten, 1994 (Męska plaga: Seks, pożądanie i kłopoty z prostatą)

(żródło: Wikipedia)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos