Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Anita Desai: Jedna z najbardziej cenionych indyjskich pisarek

Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Anita Desai


   Jedna z najbardziej cenionych indyjskich pisarek


Ocena użytkowników (Głosów: 4)

8 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Anita Desai jest znaną autorką powieści, opowiadań i utworów dla dzieci. W swoich utworach porusza m.in. kwestie trudnych relacji rodzinnych oraz wyobcowania kobiet ze średniej klasy. W poźniejszych powieściach pojawiają się tematy antysemityzmu i zachodnich stereotypów dotyczących Indii.


Anita Desai urodziła się w 1933 roku w Indiach, w miejscowości Mussoorie, jako córka Bengalczyka D.N. Mazumdar'a i Niemki Toni Nime. Zaczęła pisać po angielsku w wieku siedmiu lat, a swoje pierwsze opowiadania opublikowała mając lat dziewięć. Studiowała angielską literaturę na Uniwersytecie w Delhi, po odebraniu wykształcenia poślubiła biznesmena Ashvin'a Desai. Mają czworo dzieci. Od 1950 roku mieszkała w New Delhi, Kalkucie, Bombaju i innych indyjskich miastach.


Jako powieściopisarka Anita Desai debiutowała w 1963 roku, powieścią "The Peacock".Jej powieści "Czas postu, czas uczty", "Clear Light Of Day" i "In Custody" kandydowały do nagrody Bookera, "In Custody" została sfilmowana.


Jest członkiem Królewskiego Towarzystwa Literackiego i Amerykańskiej Akademii Sztuki i Literatury. Wykłada w Massachusetts Institute of Technology oraz w Girton College w Cambridge.

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
The Peacock, 1963
· Voices in the City, 1965
· Bye-Bye, Blackbird, 1971
· The Peacock Garden, 1974
· Where Shall We Go This Summer?, 1975
· Cat on a Houseboat, 1976
· Fire on the Mountain, 1977
· Games at Twilight and Other Stories, 1978
· Clear Light of Day, 1980
· Village by the Sea, 1982
· In Custody, 1984
· Journey to Ithaca, 1996
· Czas postu, czas uczty (Fasting, Feasting), 1999
· Diamond Dust, 2000
· The Zigzag Way: A Novel, 2004







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos