Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Louise Erdrich


   Z myślą o dzieciach


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




W zasadzie to Karen Louise Erdrich. Urodzona w 1954 roku w stanie Minnesota, USA. Amerykańska pisarka i poetka. Pisze głownie literaturę dla dzieci i młodzieży skupiającą się na życiu rdzennych Amerykanów. Otrzymała National Book Award for Fiction. Była również finalistką Pulitzer Prize for Fiction.



Dodał(a): Kamil Nowak

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Powieści:

Love Medicine (1984)

The Beet Queen (1986)

Tracks (1988)

The Crown of Columbus [coauthored with Michael Dorris] (1991)

The Bingo Palace (1994)

Tales of Burning Love (1997)

The Antelope Wife (1998)

The Last Report on the Miracles at Little No Horse (2001)

The Master Butchers Singing Club (2003)

Four Souls (2004)

The Painted Drum (2005)

The Plague of Doves (Harper, 2008)

Shadow Tag (Harper, 2010)

The Round House (2012)

 

Zbiory opowieści:

The Red Convertible: Collected and New Stories 1978-2008 (2009)

Children's literature[edit]

Grandmother's Pigeon (1996)

The Birchbark House (1999)

The Range Eternal (2002)

The Game of Silence (2005)

The Porcupine Year (2008)

Chickadee (2012)

 

Poezja:

Jacklight (1984)

Baptism of Desire (1989)

Original Fire: Selected and New Poems (2003)

 

Non-fiction:

Route Two [coauthored with Michael Dorris] (1990)

The Blue Jay's Dance: A Birthyear (1995)

Books and Islands in Ojibwe Country (2003)

As editor or contributor[edit]

The Broken Cord by Michael Dorris (Foreword) (1989)

The Best American Short Stories 1993 (Editor, with Katrina Kenison) (1993)

 

(źródło: Wikipedia)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos