Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Frank Westerman


   Na szlaku do prawdy


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Frank Westerman (ur. w 1964 roku w Holandii) – pisarz, dziennikarz, korespondent zagraniczny, fotoreporter. Pracował m.in. w byłej Jugosławii i w Rosji. Był jednym z dwóch holenderskich dziennikarzy, którzy dotarli do mieszkańców Srebrenicy po masakrze w 1995 roku.

 

Jego książki nominowano do wielu nagród (Nagrody Literackiej Generale Bank, Nagrody Złotej Sowy, Nagrody Lou de Jonga w kategorii historii współczesnej, Nagrody Boba den Uyla i Nagrody Literackiej AKO).

 

W Polsce ukazały się dotąd dwie książki Westermana Inżynierowie dusz i Ararat (nominowany do Nagrody im. R. Kapuścińskiego za Reportaż Literacki).

Prawa do Czystej białej rasy sprzedano do dziesięciu krajów. Trwają również prace nad filmem dokumentalnym opartym na książce.

(źródło: Czarne.com.pl)



Dodał(a): Kamil Nowak

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

De brug over de Tara, 1994

Het zwartste scenario, 1997 (z Bart Rijs)

De graanrepubliek, 1999

Ingenieurs van de ziel, 2002

El Negro en ik, 2004

Ararat, 2007

Dier, bovendier, 2010

Stikvallei, 2013

(źródło: Wikipedia)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos