Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Anna Błachucka


   Matematyk na Parnasie


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Ur. w 1950 r. w Kozłowie na Kielecczyźnie. Emerytowana nauczycielka matematyki. Poetka, autorka dzienników i opowiadań, animatorka kultury. Upodobała sobie szczególnie jako formę wypowiedzi atrysytcznej sonet i limeryk. Debiutowała w wieku 49. lat. Współpracowała 10 lat z pismem Łowiec Świętokrzyski, z tygodnikiem Solidarność Świętokrzyska, a obecnie z czasopsiemem literackim Akant.  Publikowała  swoje teksty także w innych periodykach kulturalno-artystycznych i gazetach codziennych, m.in. w Słowie Ludu, Ikarze, Niedzieli, Matematyce, Radostowej czy Echu Dnia.:  Oprócz rozwijania swoich pasji, angażuje się także w pomoc młodym ludziom, czego wyrazem jest choćby sprawowana piecza nad młodzieżową grupą literacką Słowniacy Świętokrzyscy.



Dodał(a): Anna Nogaj

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Obcierki (1999r.),

Nie odwracaj głowy (2001r),

Srebrny czas (2002r.),

Moc limeryków (2005r.),

Styczna do krzywej myśli (2006r.)








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos