Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Julian Tuwim


   Skamandryta


Ocena użytkowników (Głosów: 1)

10 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Julian Tuwim (ur. 13 września 1894 w Łodzi, zm. 27 grudnia 1953 w Zakopanem) – polski poeta żydowskiego pochodzenia, pisarz, autor wodewili, skeczy, librett operetkowych i tekstów piosenek; jeden z najpopularniejszych poetów dwudziestolecia międzywojennego.


Współzałożyciel kabaretu literackiego „Pod Picadorem” i grupy poetyckiej „Skamander”. Bliski współpracownik tygodnika „Wiadomości Literackie”. Tłumacz poezji rosyjskiej, francuskiej, niemieckiej oraz łaciny. Brat polskiej literatki i tłumaczki Ireny Tuwim, kuzyn aktora kabaretowego i piosenkarza Kazimierza „Lopka” Krukowskiego. Jego bratem stryjecznym był aktor Włodzimierz Boruński. Podpisywał się ponad czterdziestoma pseudonimami m.in. Oldlen, Tuvim, Schyzio Frenik, Wim, J. Wim, Pikador, Roch Pekiński.

 



Dodał(a): Luiza Stachura

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [0]

    bibliografia

Wybór:

  •     Juwenilia (1911–1918)
  •     Czyhanie na Boga (1918)
  •     Sokrates tańczący (1920)
  •     Siódma jesień (1921)
  •     Pogrzeb prezydenta Narutowicza(1922)
  •     Wierszy tom czwarty (1923)
  •     Czary i czarty polskie (1924)
  •     Wypisy czarnoksięskie (1924)
  •     A to pan zna? (1925)
  •     Czarna msza (1925)
  •     Tysiąc dziwów prawdziwych (1925)
  •     Słowa we krwi (1926)
  •     Tajemnice amuletów i talizmanów (1926)
  •     Strofy o późnym lecie
  •     Rzecz czarnoleska (1929)
  •     Do prostego człowieka (1929)
  •     Jeździec miedziany (1932, przekład Puszkina)
  •     Biblia cygańska i inne wiersze (1932)
  •     Jarmark rymów (1934)
  •     Polski słownik pijacki i antologia bachiczna (1935)
  •     Treść gorejąca (1936)
  •     Bal w Operze (1936, wyd. 1946)
  •     Wiersz, w którym autor grzecznie, ale stanowczo uprasza liczne zastępy bliźnich, aby go w dupę pocałowali (1937)
  •     Lokomotywa (1938)
  •     Kwiaty polskie (1940–1946, wyd. 1949)
  •     Pegaz dęba, czyli panopticum poetyckie (1950)
  •     Piórem i piórkiem (1951)
  •     Cicer cum caule (1949–1953)
  •     Rzepka (1952)

 








nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Autorzy
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos