Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Dean Ray Koontz


   Eklektyczny mistrz grozy


Ocena użytkowników (Głosów: 54)

9 / 10

Twoja ocena to
 /10 




Dean R. Koontz urodził się 9 lipca 1945 roku. Przyszedł na świat i dorastał w Pennsylwani. Miał bardzo nieciekawe dzieciństwo. Jego ojciec, Ray, nadużywał alkoholu i bił go. Wkrótce uznano go za psychicznie chorego i został zamknięty w zakładzie specjalnym.

Na domiar złego matka Koontza była bardzo chorowitą kobietą. Niejednokrotnie to właśnie na nim spoczywał ciężar prowadzenia domu i opieki nad "rodziną". Pomimo tak niekorzystnych dla dorastającego dziecka warunków, Koontz uniknął losu, jaki często spotyka dzieci z rodzin patologicznych. Dzięki wypracowanej przez siebie "strategii przetrwania" udało mu się zachować zdrowy rozsądek i wyrosnąć na wartościowego człowieka. Nie ulega jednak wątpliwości, iż ciężkie dzieciństwo wywarło znaczny wpływ na jego późniejszą twórczość. Koontz ukończył studia w Shippensburg State College (obecnie Shippensburg University). W 1965 roku, będąc na ostatnim roku, wygrał prestiżowy konkurs organizowany przez Atlantic Monthly. W tym samym czasie ukazało sie jego pierwsze opowiadanie. Wkrótce po wręczeniu świadectw rozpoczął pracę dla "Appalachian Poverty Program." Jego zadaniem było udzielanie pomocy społecznie upośledzonym dzieciom, poprzez wszelkiego rodzaju rozmowy i porady. Już pierwszego dnia pracy Koontz odkrył, że jego poprzednik został ciężko pobity przez grupę dzieci, którym starał się udzielić pomocy. Na skutek obrażeń trafił na wiele tygodni do szpitala. Pomimo tego Dean nie zniechęcił się. Następny rok był dla niego w pewnym sensie wyzwaniem - dążeniem do urzeczywistnienia swoich marzeń. Jak nigdy dotąd pragnął rozpocząć pisarską karierę. Pisał po nocach i w weekendy. Wkrótce opuścił "Program Ubóstwa" by objąć stanowisko nauczyciela angielskiego w podmiejskiej szkole w regionie Harrisburga. Nie przerywając pracy nauczycielskiej wydał trzy powieści, które zapoczątkowały jego niezwykłą i pełną sukcesów karierę pisarską. W początkowym okresie pisał głównie utwory z gatunku Science Fiction z elementami horroru. Jednakże dopiero na początku lat osiemdziesiątych, po ukazaniu się powieści "Szepty", twórczość Koontza zaczęto traktować jako niepowtarzalne zjawisko. Duża w tym zasługa żony Koontza - Gerdy. Zaoferowała ona swojemu mężowi pewien układ. On miał po niespełna dwuletnim okresie nauczania w Harrisburgu zrezygnować z tej posady, natomiast Gerda zamierzała przez następne pięć lat wspierać go finansowo. Stwierdziła, iż: "Jeśli w tym czasie nie odniesie sukcesu jako pisarz, to nigdy mu się to nie uda." Dean skorzystał z okazji. Dzięki temu mógł skupić się wyłącznie na pisaniu. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Po pięciu latach wpływy ze sprzedanych książek były na tyle wysokie, że Gerda zrezygnowała ze swojej pracy i zajęła się... śledzeniem kariery męża. Obecnie Dean i Gerda Koontz mieszkają w południowej Kalifornii.

Ten amerykański pisarz jest jednym z najbardziej oryginalnych twórców powieści grozy, fantastyki, niesamowitości i tajemnicy. Na początku lat osiemdziesiątych, po ukazaniu się powieści "Szepty" pisarz stał się niemianowanym, chociaż niekwestionowanym królem gatunku, w którym przemawiał do wciąż powiększającego się tłumu wielbicieli horroru, science fiction, zadziwiającej charakterystyki ofiary i napastnika.
Znany jest przede wszystkim jako autor wielkich bestsellerów będących eklektyką kilku popularnych gatunków: thrillera, horroru, sensacji, science fiction, a nawet romansu. Jest autorem ponad 50 powieści, które opublikowano w 38 językach. Na całym świecie sprzedano już około 200 mln egzemplarzy jego dzieł, a każdego roku dochodzi do tej liczby kolejne 17 mln. Obecnie jego niezwykle bogata bibliografia obejmuje całe mnóstwo najróżniejszych tytułów. Poczynając od publicystycznych, poprzez horrory, szpiegowskie, science finction poprzestając na erotykach pisanych wraz z żoną Gerdą, romansach, a nawet bajkach dla dzieci czy też komediach.
Pisarz zajął się również pisaniem scenariuszy (do filmowej adaptacji książek "Północ" i "Odwieczny wróg") oraz produkcją filmową (jest producentem filmu "The face of fear" dla Warner Brothers oraz "Odwieczny wróg" dla Miramax'u.). Oprócz filmu powstają także seriale na podstawie jego książek. W 1994 rozpoczął współpracę z Knopf Publishers, opublikował "Mroczne ścieżki serca" ("The dark rivers of th heart"), a stacja CBS nakręciła serial pod tym samym tytułem.
Jako jeden z nielicznych twórców może poszczycić się tym, że przez dłuższy czas dziewięć jego powieści plasowało się na pierwszym miejscu sprzedaży. Były to: Kątem oka, Ostatnie drzwi przed niebem, Łzy smoka, Przełęcz śmierci, Intensywność, Zimny ogień, Grom, Jedyna Ocalona i Północ. Ten doskonały psycholog pisząc krył się pod różnymi pseudonimami. Podpisywał się jako: Brian Coffey, David Axton, Leigh Nichols, Anthony North, Richard Paige, Owen West.
Istotę powieści Koontza dość trafnie podsumowała jedna z bardziej liczących się amerykańskich gazet - Los Angeles Times: "Koontz nigdy nie daje nam szansy oglądać się za siebie. To nadzwyczajny wyczyn utrzymywać poziom podniecenia wysoko przez cały czas - nawet na chwilę nie spuszczając z tonu."


Dodał(a): Piotr Piwko

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
2005 – City of night
Velocity
Prodigal son
2004 – Life Expancy
The Taking
2003 – The face (Twarz)
Odd Thomas
2002 – By the light of the moon (Przy blasku księżyca)
2001 – One door away from heaven (Ostatnie drzwi przed niebem)
2000 – From the corner of his eye (Kątem oka)
1999 – False memory (Fałszywa pamięć)
Storm front
1998 – Seize the night (Korzystaj z nocy)
1997 – Sole survivor (Jedyna ocalona)
Fear nothing (Zabójca strachu)
Demon seed (Ziarno demona)
1996 – Intensity (Intensywność)
Santa’s twin
Tick Tock (Tik-tak)
1995 – Icebound (W okowach lodu)
Strange highways
1994 – Dark rivers of the heart (Mroczne ścieżki serca)
Winter moon (Zimowy księżyc)
1993 – Dragon tears (Łzy smoka)
Mr.Murder (Zwierciadło zbrodni)
1992 – Hideaway (Przełęcz śmierci)
1991 – Cold fire (Zimny ogień)
1990 – The bad place (Złe miejsce)
1989 – Midnight (Północ)
1988 – Lightnight (Grom)
Oddkins
1987 – Watchers (Opiekunowie)
Shadowfires (Cieniste ognie/Nieśmiertelny)
1986 – Strangers
1985 – The door to december (Drzwi do grudnia)
1984 – Darkfall (Zmrok)
The servants of twilight (Słudzy ciemności)
1983 – Phantomas (Odwieczny wróg)
1982 – The house of thunder (Pieczara gromów)
1981 – The Mask (Maska)
The eyes of darkness
1980 – The voices of the Night (Głos nocy)
Whispers (Szepty)
The Funhouse
1979 – The key to midnight (Klucz do północy)
1977 – The face of fear (Ścian strachu)
1976 – Prison of ice (Icebound)

1975 – Invasion (Winter moon)
Nightmare Journey
Dragonfly
The long sleep
1974 – After the last race
Strike deep
1973 – Hanging on
The haunted earth (Zwiadowca piekieł)
Shattered (Groza)
1972 – Chase
Darkness in my soul
Starblood
Time thieves
Twilight (The servants of twilight)
1971 – The Crimson witch
1970 – Soft come the dragons
Hell’s gate
The dark symphony
Dark of the woods
Bounce girl
1969 – Fear that man
The fall of the dream machine
1968 – Star quest
1967 - The dragons







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Patronat Top 20 Książki Top 20 Autorzy Przyjaciele
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos