Index autorów > Przeczytaj o autorze

    biografia

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Marcin Wolski


   Żarty i polityka


Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak

Twoja ocena to
 /10 




Marcin Wolski urodził się w 1947 roku pod nieco wyklętą datą 22 lipca (dziś znów E. Wedel…). Ukończył historię, jednak zasłynął najpierw jako satyryk, a później - pisarz, chociaż zainteresowanie przeszłością często odgrywało znaczącą rolę w jego twórczości. A jego artystyczne dokonania są bardzo bogate - nic dziwnego, skoro w jednym z wywiadów przyznał się, że pisze codziennie 15-20 stron.

W latach siedemdziesiątych stał się twórcą kultowego, radiowego magazynu "60 minut na godzinę". Wtedy również wstąpił do PZPR, a nawet został sekretarzem POP w polskim radio - jak dziś wspomina po to, by móc bronić zwalnianych kolegów. Z legitymacją partyjną pożegnał się w 1981 roku, a po wprowadzeniu stanu wojennego rozstał się także z radiem (otrzymując w zamian zakaz zatrudnienia w mediach). Być może dzięki temu w satyryku obudził się pisarz.

W nowej rzeczywistości odnalazł się najpierw jako dyrektor "Polskiego ZOO" oraz radiowego ZSYP-u. Zaangażował się politycznie - najpierw w otoczeniu bliskim Lechowi Wałęsie, a później - braciom Kaczyńskim. W latach 2006-2007 sprawował funkcję dyrektora I Programu Polskiego Radia. Obecnie skupił się na pisarstwie i publicystyce. Jest stałym felietonistą w "Gazecie Polskiej", "Wprost" i "Tygodniku Solidarność".

Zobacz komentarze dotyczące tego autora [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    bibliografia
WYBRANA BIBLIOGRAFIA
Agent dołu (Wydawnictwo Literackie, 1988)
Piąty odcień zieleni (CIA-Books, 1991)
Bogowie jak ludzie (KAW, 1991)
Krawędź snu (superNOWA, 1996)
Agent dołu. Diabelska dogrywka (superNOWA, 1996)
Noc bezprawia oraz inne szalone opowieści (superNOWA, 1997)
Według św. Malachiasza (superNOWA, 1999)
Pies w studni (superNOWA, 2000)
Rekonkwista (superNOWA, 2001)
Kabaret Nadredaktora (Nowy Świat, 2001)
The Bestarium (Solaris, 2002)
Alterland (WAB, 2003)
Ekspiacja (WAB, 2004)
Miejsce dla dwojga (WAB, 2005)
Nieprawe łoże (Wydawnictwo FRONDA, 2006)
Klucz do Apokalipsy (Albatros, 2007)
Noblista (Zysk i S-ka, 2008)
EuroDżihad (Zysk i S-ka, 2008)







nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Patronat Top 20 Książki Top 20 Autorzy Przyjaciele
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos