Strona główna > Przeczytaj nius

    news

Gotująca siostra

Ludwik Mańczak, 02.11.2007
Siostra Aniela Garecka jest obecnie najpopularniejszą gotującą zakonnicą ze zgromadzenia sióstr salwatorianek. Zasłynęła dzięki trzem poradnikom kulinarnym: Ciasta siostry Anieli, Klasztorna kuchnia oraz Jarska kuchnia siostry Anieli.

- Mnie siostra Aniela po prostu oczarowała - mówi ksiądz Kazimierz Sowa, dyrektor kanału Religia TV (to kanał tematyczny grupy ITI).
- Oczarowała otwartością i prostotą. Będzie naszą tajną bronią.

Siostra Aniela Garecka, do niedawna krakowianka, debiutuje właśnie w telewizji. Jej program Anielska kuchnia siostry Anieli ma się pojawiać na antenie raz w tygodniu. Pierwszy odcinek, w którym grillowała warzywa i mięso, już wyemitowano. Teraz zakonnica pracuje nad kolejnym.

Z zapełnieniem następnych odcinków nie będzie miała problemów, bo co chwilę wymyśla nowe potrawy. Poza tym wydała już cztery książki w krakowskim wydawnictwie WAM (najnowsza to Anielska kuchnia siostry Anieli, od której program wziął nazwę).

- Nigdy nie miałem wątpliwości, że spotkałem wyjątkową osobę - opowiada Paweł Piotrowski z WAM.
- Nie dość, że ma ujmujący sposób bycia i emanuje niespotykanym ciepłem, to jeszcze na dodatek nie wypuszcza gości głodnych... Podejrzewam, że tak jest i teraz w telewizji.

Piotrowski opowiedział o kulinarnych talentach siostry księdzu Sowie. Ten długo się nie zastanawiał nad złożeniem siostrze propozycji poprowadzenia programu. Uznał, że albo ta, albo żadna inna. Potem były pierwsze próby przed kamerą.

- Trema? Jaka trema? Myślę, że pomógł mi Duch Święty - opowiada siostra Aniela.
- Tak mówiłam do tej kamery, jakbym mówiła do ludzi. Kamera zupełnie mi nie przeszkadzała.

Pierwszy odcinek nakręcono w Bagnie pod Wrocławiem. Tam Aniela Garecka teraz mieszka - prowadzi kuchnię w seminarium księży salwatorianów. Siostra zabrała ekipę do swojego ogrodu i swojej kuchni. Potem zrobiła kilka dań - dokładnie z tego, co wyrosło w jej ogrodzie.

Piotrowski: - Siostra gotuje z tego, co ma pod ręką. Żeby gotować według jej przepisów, wcale nie trzeba odwiedzać sklepów z wymyślną żywnością, jak to proponują znani z telewizji kucharze. Siostra ma cukinię, dynię, paprykę, pomidory i z tego czaruje.

Ksiądz Sowa: - Wielkie gwiazdy kulinarne mogą się schować. Ona jest oryginalna, mądra i na dodatek ma dar medialny. Podoba mi się to, że dla swoich potraw nie wymyśla kosmicznych nazw. Ja tego nie znoszę... Jak siostra robi grzanki z grilla, to nazywa je "grzankami z grilla.

O siostrę martwi się Paweł Piotrowski - że telewizja zrobi jej krzywdę, a ona jest wrażliwa.
Siostra uspokaja: - Odkryłam, że mam dwa powołania: jedno do życia we wspólnocie zakonnej, a drugie do bycia z ludźmi; nawet jeżeli to bycie jest za pośrednictwem kamery. Pan Bóg każdemu człowiekowi dał talenty, a jeżeli mi dał taki - do gotowania na ekranie - to postaram się go nie zmarnować.


  źródło: www.ksiazka.net.pl



Wasze opinie
Nikt jeszcze nie dodał tu swojego komentarza. Bądź pierwszy !

Zobacz wszystkie komentarze do tego niusa


Pseudonim
Wpisz tekst z obrazka:

Tytuł
Treść


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Patronat Top 20 Książki Top 20 Autorzy Przyjaciele
 
© 2005-2012 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos