Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Praca zbiorowa, Tajemnice klasztornych specjałów: Sprawić radość podniebieniu


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Index książek > Przeczytaj o książce

Tajemnice klasztornych specjałów


    info

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Autor:
   Praca zbiorowa
Wydawnictwo:
   Jedność
ISBN:
   978-83-7442-785-2
Rok wydania:
   2008
Liczba stron:
   240
Cena:
   35 zł
Kategoria:
   Inne

Ocena recenzenta:

8 / 10

Ocena użytkowników (Głosów: 0)

Brak



Twoja ocena to
 /10 

    ksiazka

Sprawić radość podniebieniu


W publikacji pt. "Tajemnice klasztornych specjałów", która ukazała się w serii encyklopedia zdrowego żywienia Wydawnictwa JEDNOŚĆ, choć przepisy kulinarne stanowią podstawę, nie są wszystkim, co wartościowego można z niej wynieść. Między przygotowywaniem pulpecików, pyz, ciast, konfitur i innych smakołyków, autorzy zabierają czytelnika na edukacyjne wycieczki po włoskich klasztorach.

Opactwo Torrechiara znajdujące się okolicach Parmy to świat wypełniony ciszą, spokojem oraz niesamowitymi zapachami. Z leczniczych ziół powstają tutaj naturalne herbatki, przeznaczone do zapobiegania różnym dolegliwościom. Mnisi uprawiają winne latorośle, z owoców których następnie wyrabiają smaczne trunki. Poza tym zakon ów specjalizuje się w zakładaniu pasiek i umiejętnym wykorzystywaniu miodu i pszczelego wosku, m.in. w produkcji kosmetyków. Innym znanym klasztorem jest cysterskie opactwo w Chiaravalle, które powstało w XIIw. z inicjatywy Bernarda z Clairvaux. Klasztor znajduje się nieopodal Mediolanu, obecnie wspólnota zakonna liczy tylko dziesięć osób. Życie mnichów opiera się na modlitwie i pracy, składającej się przede wszystkim z uprawy warzyw i ziół oraz hodowli zwierząt, a ściślej mówiąc różnorakiego drobiu. Działa tutaj niewielki sklepik, w którym sprzedawane są produkty spożywcze własne oraz pochodzące z innych klasztorów. Wszystkie towary charakteryzują się wysoką jakością.

Chyba wystarczy już tej wędrówki, która nie była może zbyt długa, ale nie jest przecież to przewodnik turystyczny. Gdyby odwiedzić inne opactwa i sanktuaria, nie starczyłoby czasu na zajęcie się nieco zaniedbanym już żołądkiem. Kuchnia zakonna należy do skromnych, żeby nie powiedzieć ubogich. Nie przeszkadza to jednak w tym, by była bogata w smaki i aromaty. Na początku autorzy podali przepisy na kilka przekąsek, m.in. grzanki z wątróbką, placuszki z suszonego dorsza, czy jajka na zielono. Zdecydowanie obszerniejszy jest rozdział poświęcony pierwszym daniom, wśród których można znaleźć zupy (na jajach i wędzonym boczku, cukiniowa, królewska, kasztanowa na rosole). Poza nimi mnisi serwują takie potrawy jak np. makaron z orzechami lub zapiekanka z makaronu, pierożki ravioli, lasagne i pyzy. Na drugie dania proponowane są wyborne mięsa i ryby: karczek jagnięcy w sosie, perliczka faszerwoana, węgorz z rusztu albo specjał wedle receptury sanktuarium La Verna - suszony dorsz po liwornijsku. Całości dopełniają urozmaicone desery, takie jak chociażby ryż na mleku migdałowym, aromatyczne bezy, placuszki kukurydziane, kasztanki, bireciki. W sumie w tej części znalazło się ponad siedemdziesiąt przepisów. W kolejnej jest ich podobna ilość, a składają się na nią dania przygotowywane na bazie surowców pochodzących z klasztornych ogrodów: babeczki z fasolki, zupa kartoflana, leczo tradycyjne, bakłażany w zalewie, sałatka z ciecierzycy, konfitura ze śliwek, brzoskwinie w syropie, galaretka jabłkowa...

Kuchnia mnichów, jak raz po raz zaznaczają autorzy publikacji, jest bardzo smaczna i zdrowa. Oparta na naturalnych, świeżych produktach wzbogaconych ziołami, nie powinna powodować niepożądanych objawów ze strony układu trawiennego. Jednak ze stwierdzeniem "bardzo smaczna" śmiało można polemizować. Zupa cukiniowa, torcik mięsny i wiele innych potraw, to są jak dla mnie co najwyżej dania "zjadliwe", o jakiejkolwiek przyjemności z konsumpcji w tych przypadkach nie ma mowy. Myślę jednak, że każdy miłośnik gotowania w tym niemałym zbiorze przepisów znajdzie przynajmniej parę, które sprawią radość podniebieniu.


Autor: Ludwik Mańczak   Data: 27.02.2009



Zobacz komentarze do tej książki [
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
0]

    autor

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/papierowemysli.pl/public_html/engine/class_connect.php5 on line 12
Praca zbiorowa

Praca zbiorowa


Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa Praca zbiorowa




nick
 
haslo   
nowe konto     

Wyszukiwarka Top 20 Ksišżki
 
ˆ 2005-2015 Papierowe Myśli Design&engine Mateusz Płatos